2021. április 22., csütörtökMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.04.22. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Jó hír érkezett a vakcinákról, ami közelebb hozhatja a nyitást

Hirdetés

Jó hír érkezett a vakcinákról, ami közelebb hozhatja a nyitást

A héten két nagyon lényeges új információval lettünk gazdagabbak a koronavírus elleni vakcinákkal, illetve a járvány terjedésével kapcsolatban.

Az egyik fontos adat, hogy a vakcinák a valós életben is pontosan hozzák azokat az eredményeket, amelyeket a klinikai kipróbálásuk során mutattak. Ezt jelenleg a Pfizer/BioNTech, illetve a Moderna oltásairól tudjuk egyre nagyobb bizonyossággal elmondani. Ezek a vakcinák az engedélyezésüket megelőző klinikai vizsgálatok során, 43 448, illetve 30 420 beteg vizsgálatát követően 95, illetve 94 százalékos hatékonysággal előzték meg a tünetekkel járó Covid–19 kialakulását. Ez már önmagában is hatalmas eredmény, és felülmúlja a legtöbb, egyéb betegségek ellen használt védőoltások hatékonyságát.

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy a klinikai kipróbálás során mért hatékonyság a valós, mindennapi életben tapasztalható körülmények között is fennáll-e ?

Hirdetés

A tudományban ez mindig nagy dilemma, mivel a klinikai kivizsgálás körülményei és a betegpopuláció nem feltétlenül azonosak az oltás mindennapi használata során tapasztaltakkal. A Sars-CoV-2 esetében ezenfelül a kérdésekhez még hozzáadódik a már ismert és még esetleg ismeretlen mutáns, illetve variáns vírusok elleni hatékonyság is.

Ezekre a kérdésekre egyre több, ráadásul egyre megnyugtatóbb választ kapunk. Néhány napja a földkerekség egyik legelismertebb orvosi szakmai folyóirata, a New England Journal of Medicine hasábjain jelent meg az a tanulmány, melynek során kaliforniai egészségügyi dolgozókat vizsgáltak a Pfizer-vakcinával történő beoltás után. Ők nyilvánvalóan fokozott veszélynek vannak kitéve Covid–19 szempontjából, hiszen napi gyakorisággal láttak el ilyen pácienseket.

Ennek ellenére a vizsgálat gyakorlatilag azonos eredménnyel zárult a vakcina klinikai 3-as fázisú kipróbálásakor tapasztaltakkal, vagyis a vizsgált és beoltott 36 659 egészségügyi dolgozóból mindössze 7, azaz hét pozitív Covid-teszt született 15 nappal a második vakcina beadása után. A pácienseket ráadásul hetente tesztelték, akkor is, ha tünetmentesek voltak (ilyen tesztelés az engedélyezés előtti klinikai kipróbálásban nem volt).

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/04/01/a-tunetmentes-terjesztest-is-megakadalyozzak-a-vakcinak-johet-a-nyitas-hamarosan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nyitási lázban ég az ország

Nyitási lázban ég az ország

Magyarország kezd éledezni. Ahogy haladunk az oltásokkal, a szigorítások is enyhülnek, amelynek a következő lépcsője, …