2022. július 7., csütörtökMa Appolónia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Appolónia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Jelentősen növelné az autógyártást a Magyar Suzuki

Hirdetés

Jelentősen növelné az autógyártást a Magyar Suzuki

A globális csiphiány és az év első felének számos tengeri konténerszállítási nehézsége nem tett jót az esztergomi autógyárnak: a tervezetthez képest négy százalékkal csökkent a legyártott autók mennyisége. Többször kényszerültek leállásra, két műszakból visszavettek egyre, majd az év végére ismét visszaállt a két műszakos munkarend. Ennek ellenére 107 ezer 974 jármű gördült le a gyártósorokról 2021-ben, az értékesített mennyiség elérte a 120 164 darabot, és az árbevételre sem lehetett panasz, mivel az összértékesítésből származó bevétel elérte a 1754,2 millió eurót, amiből 264,9 millió eurót a magyar piac adott – derült ki a Magyar Suzuki Zrt. éves eredménybeszámoló sajtótájékoztatóján.

Az összárbevétel hat százalékkal haladta meg a 2020-as mutatókat, a cég mérleg szerinti eredménye 48,9 millió euró volt, a profit pedig a duplájára emelkedett. azonban a hagyományokhoz híven most sem vettek ki osztalékot.

Hirdetés

Ehelyett az eredményt új, elsősorban az üzemi folyamatok és a gyártás karbonsemlegességét célzó beruházásokra fordítják. Tavaly a nyereségből 92,9 millió eurót költöttek új beruházásokra – új emissziós laborra, festéküzem-modernizálásra, modellfejlesztésre –, és 2022-ben is nagyjából százmillió eurót terveznek erre a célra. 

Felértékelődött a magyar Suzuki-üzem

Atsumi Masato, a társaság egy éve kinevezett vezérigazgatója az elmúlt év legfőbb eredményei között említette, hogy októberben bemutatták az SX4 S-Cross modellt, novemberben pedig beindult a legújabb, erős hibridrendszerrel – 48 voltos elektromotorral – ellátott Vitara modell gyártása. Az idei második félévtől az S-Cross is megkapja ezt a hajtásrendszert. Atsumi Masato hangsúlyozta, hogy a pandémia utazási korlátozásai miatt az eredményekben nagyon komoly szerepe volt az itteni munkatársak szakértelmének, az alternatív kapcsolattartási módok mellett nagy önállóságot kaptak gyártástechnológiai fejlesztéseknél az anyacégtől. Utóbbi egyébként egyre több üzleti területen épít a cégcsoport harmadik legnagyobb gyártóegységének számító esztergomi üzem szakembereire: egy ideje innen szolgálják ki alkatrészekkel a teljes európai piacot, de itt van például az európai IT-szolgáltatási központ is. 

Atsumi Masato

Atsumi Masato

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

„A magyar piacon immár hatodik éve lett piacvezető, 17 650 új autót értékesítettünk, ami 14,48 százalékos piaci részesedést jelent” – ismertette Krisztián Róbert kereskedelemért és értékesítésért felelős operatív igazgató a számokat. Ez meghaladja a 2020-as, 14 783 darabos értékesítést. Ennek túlnyomó része, 56 százaléka egyébként céges és intézményi vásárlókhoz, flottapartnerekhez került. 

A legkedveltebb új autómodell ismét a Vitara volt Magyarországon – ebből 8350 talált gazdára belföldön –, a második legnépszerűbb az S-CROSS volt, ebből 6261 darabot értékesítettek. A 2022-es gyártási tervben 147 ezer autó összeszerelése áll, de hogy ezt sikerül-e teljesíteni, az továbbra is a félvezetőhiány alakulásán, a sanghaji régió Covid-korlátozásain, az orosz–ukrán háború okozta üzleti nehézségeken múlik.

Megnyúltak a szállítási idők

Az esztergomi gyártású modellekkel belföldön jelenleg átlagosan három-négy hónapos szállítási időkkel tudják kiszolgálni a márkakereskedéseket – ennél előbbre a gyártást sem tudják tervezni –, az importból származó Suzuki-modelleknél azonban hosszabb, öt-hat hónapos várólistára számíthatnak a vásárlók. „Előreláthatólag az idén sem tudjuk maradéktalanul kielégíteni a vásárlói keresletet” – ismerte el Krisztián Róbert újságírói kérdésre, épp ezért belföldi vásárlásösztönző programot nem is terveznek. Másrészt a belföldi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/06/22/iden-jelentosen-novelne-a-gyartast-a-magyar-suzuki/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A McDonald’s kivonult Oroszországból, helyette penészes, rovaros burgereket árulnak

A McDonald’s kivonult Oroszországból, helyette penészes, rovaros burgereket árulnak

A McDonald’s is azok közé a cégek közé tartozik, amely kivonult az orosz piacról, miután …