2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Januártól már minisztériumot is kap Nagy Márton, Lázár János tárcájához is hozzányúlnak

Hirdetés

Januártól már minisztériumot is kap Nagy Márton, Lázár János tárcájához is hozzányúlnak

Egy, a kormányzat által eddig nem kommunikált “előléptetés” is kiderül abból az Orbán Viktor által benyújtott friss törvényjavaslatból, amely leköveti a kormányzati struktúra változását, Palkovics László távozását és Lantos Csaba érkezését.

Az orbáni politika feltétlen támogatója az új miniszter, Lantos Csaba, nem lesz fordulat energiaügyben

Kétharmados törvényt is módosítania kell a Fidesznek, hogy olyan mértékű centralizációt hajtson végre az energiapolitikában, amilyet Orbán Viktor elhatározott. Kicsi az esélye, hogy az energetikai miniszterré avanzsáló Lantos Csaba éppen a kormányfő retrográd politikáján változtatna.

Hirdetés

December elsejétől ez alapján létrejön a Lantos Csaba vezette új, önálló Energiaügyi Minisztérium, és megszűnik a Palkovics László által eddig vezetett Technológiai és Ipari Minisztérium. Mivel utóbbitól a közlekedéssel kapcsolatos szakterületek pedig átkerülnek Lázár Jánoshoz, az ő minisztériumát is indokolt volt átnevezni: kikerült belőle a beruházási szó – az állami beruházások javát amúgy is elhalasztják a takarékosság jegyében –, így új neve Építési és Közlekedési Minisztérium lesz.

Palkovics hadiipari vezérségével közel kerül szívügyéhez, a zalai autós tesztpályához is

Eddigi tanácsadóját, Jakab Lászlót szorította ki az állam hatalmas hadiipari vállalatcsoportjának éléről Palkovics László, aki a múlt héten mondott le technológiai és ipari miniszteri posztjáról.

Még érdekesebb azonban, hogy ugyanez a törvényjavaslat 2023 január elsejétől ismét változtatást javasol a minisztériumok felsorolásában: bekerül a listába pluszként a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Nagy Márton eddig tárca nélküli miniszter volt, eszerint most önálló minisztériuma lesz. A törvényjavaslat szövege szerint “a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a Miniszterelnöki Kabinetirodából történő kiválással jön létre”.

Valójában inkább az a meglepő, hogy eddig a fontos gazdaságfejlesztési területeket felügyelő Nagy Márton csak tárca nélküli miniszter volt. Eddig Nagy hatáskörébe tartoztak a vállalkozásfejlesztési források (MFB), a nemzetközi pénzügyi kapcsolatok, a gazdaságfejlesztés, a versenyképesség gazdasági és jogi feltételrendszere, az állami vagyon és a posta, most pedig Palkovics tárcájának feldarabolásával hozzá került az ipar is.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20221121_Januartol_Nagy_Martont_eloleptetik_tarca_nelkulibol_rendes_miniszterre#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Még nincs vége a drágulásnak az Európai Központi Bank szerint

Még nincs vége a drágulásnak az Európai Központi Bank szerint

Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az …