2022. december 9., péntekMa Natália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.12.09. Natália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Jaksity György közgazdász: „Kérdés, hogy az elmúlt évtized hibáit hogyan lehet majd korrigálni”

Hirdetés

Jaksity György közgazdász: „Kérdés, hogy az elmúlt évtized hibáit hogyan lehet majd korrigálni”

Egy feltörekvő ország esetében nagyon gyenge teljesítmény a 2010 és 2020 közé eső, évenkénti átlagos 2,8 százalékos gazdasági növekedés – mondja Jaksity György közgazdász a Magyar Hangnak. Jaksity szerint azonban nem csak ezt kell nézni, hanem azt is, hogy a növekedés az egyensúly megtartásával jár-e együtt. Ez utóbbi Magyarországon nem sikerült.

A kezdeti évi 1-1,5 százalékos növekedést a kormányzat nem fenntartható módon tornázta feljebb a pénzügyi, a költségvetési és a fizetési mérlegegyensúly feláldozása árán. Az évtized végére aztán az államadósság újra a GDP 80 százalékán állt, Magyarországon a legmagasabb az infláció, holott ugyanebben az időszakban érkezett az országba a 70 milliárd euró uniós támogatás jelentős része is. „Nagy kérdés, hogy az elmúlt évtizedben elkövetett hibákat ebben az évtizedben hogyan lehet korrigálni” – mondta a közgazdász.

A forint árfolyamugrálásával kapcsolatban Jaksity kifejtette, hogy nincs értelme nagyon spekulációra gyanakodni, mivel az csak kisebb mértékben és rövidebb ideig képes befolyásolni a viszonyokat, amennyiben egy deviza jelentősebb leértékelésen megy át, az arra utal, hogy gond van a gazdaságban. Az árfolyamzuhanás a közgazdász szerint nem más, mint egy tükör, amit a piac tart elénk, és ebben a jelentősen megbomlott egyensúlyt láthatjuk viszont.

Hirdetés

Jaksity György a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke nyáron került reflektorfénybe, amikor nyilvánosságra került a Budapesti Corvinus Egyetem végzős hallgatóinak tartott beszéde. Ebben a közgazdász arról beszélt, hogy a mostani Magyarországon a „szocialista tervgazdaság és a haveri kapitalizmus sajátos keveréke” jött létre és azt mondta a diákoknak, hogy az ő feladatuk lesz a valós demokrácia kiharcolása és a rendszerváltás befejezése. A beszéd hatására a kormánypárti sajtó szocibrókerként és Gyurcsány-fiókaként kezdett cikkezni Jaksityról, Hadházy Ákos pedig elgondolkodott azon, hogy pártot alapít vele.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20221118_Jaksity_forint_gazdasag_GDP_novekedes#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Döntöttek a közgyűlések: megalakul az óriásbank

December 9-én újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a Magyar Bankholding. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett MKB Bank …