2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Itt vannak az adatok: ennyi bírságot szabott ki tavaly a versenyhivatal

Hirdetés

Itt vannak az adatok: ennyi bírságot szabott ki tavaly a versenyhivatal

„A magas inflációs környezetben a versenyhivatal nem maradhat néma” – mondta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke. A GVH ezért tavaly két ágazati vizsgálatot is indított: a tej- és tejtermékek piaca és a tartós élelmiszerek piacának átfogó vizsgálata zajlik, ám Rigó Csaba Balázs szerint ezeket a tervezett határidőn belül lezárják majd. A klasszikus ágazati vizsgálatok 2-3 éves időtartamánál sokkal hatékonyabbak, rövidebb ideig tartanak a gyorsított ágazati vizsgálatok, de természetesen csak kisebb vizsgálatra nyílik lehetőség akár termékkör, akár a vizsgálat alá vont szereplők számát illetően.

Az elemzésnek nincs közvetlen szankcionálási hatása, ám akár a piaci szereplők, akár a jogalkotók számára rapid üzenetet hordoz, mire is kell odafigyelni. Természetesen, ha az adatok elemzése versenyfelügyeleti szempontból aggályos lehet, akkor indulhat versenyfelügyeleti eljárás.

A kartellek viszik a prímet

A versenyhivatal 2022-ben 36 ügyben, 101 vállalkozással szemben hozott döntést, az esetek mintegy háromnegyedében állapítva meg jogsértést.

A GVH Versenytanácsa a lezárt ügyekben 57 esetben 3,7 milliárd forintos bírságot szabott ki. Ez számottevő visszaesés a 2021-es 18,2 milliárd forinthoz képest, bár a 2021-es bírságösszeget nagyban megdobta az önmagában több mint tízmilliárdos műtrágyabírság.

Hirdetés

A bírságok 80 százalékát, 2,9 milliárd forintot versenykorlátozás miatt szabták ki, ebből 2,5 milliárd forintnyi bírság kartellügyekben került kivetésre. A héten újabb kartellügyben várható döntés – mondta az elnök.

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatban lezárult ügyletekben 60 százalékban tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt bírságolt a GVH, 713 millió forintot meghaladó bírság kiszabására került sor. A kereskedelmi törvény alapján tavaly 5 esetben indult eljárás.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/03/14/gvh-kartell-birsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rosszabbul is járhat, aki idén megy nyugdíjba

Rosszabbul is járhat, aki idén megy nyugdíjba

Megjelent a nyugdíjtörvény végrehajtási rendeletének azon módosítása, amely meghatározza, hogy a 2023-ban megállapított nyugellátások esetén …