2022. december 1., csütörtökMa Elza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2022.12.01. Elza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Itt a javaslat: ársapkával csapná le a földgázár emelkedését Brüsszel

Hirdetés

Itt a javaslat: ársapkával csapná le a földgázár emelkedését Brüsszel

Piaci korrekciós mechanizmus bevezetésére tett javaslatot az Európai Bizottság a földgáz esetében. A javaslat szerint a mechanizmus két feltétel együttes teljesülése esetén automatikusan lépne életbe:

  • az irányadó holland gáztőzsdén (TTF) értékesített, legközelebbi lejáratú (front-month) származtatott pénzügyi eszközök elszámolási ára megawattóránként két héten keresztül meghaladja a 275 eurót;
  • a TTF-árak a szóban forgó két hétben 10 egymást követő kereskedési napon legalább 58 euróval meghaladták az LNG-referenciaárat.

Kedd délután az irányadó ár 120 euró körül mozgott.

A bizottság emlékeztet: annak következtében, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és fegyverként használja az energiaellátást, a földgázárak példátlan csúcsokat értek el mindenhol az EU-ban, és augusztus második felében minden eddiginél magasabbra, 340 eurós szintre szöktek. Ez az extrém áremelkedés rendkívüli károkat okozott az európai gazdaságnak. Az új eszköz célja az, hogy megakadályozzon ehhez hasonló kilengést, vagyis a gázárak szélsőséges megugrásának esetére vezessenek be egy ideiglenes, célirányos eszközt, amely automatikusan beavatkozna a gázpiaci folyamatokba.

Hirdetés

A bizottság tervei szerint a mechanizmust akár 2023. január elsejétől aktiválhatnák – természetesen abban az esetben, ha a tagállamokat tömörítő Tanács áldását adja a javaslatra.

Az uniós energiaminiszterek először csütörtökön tárgyalnak a kérdésről. A legfejlettebb gazdasági hatalmakat tömörítő G7 várhatóan szerdán dönthet hasonló javaslatról.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20221122_Arsapka_gazaremelkedes_Brusszel#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Itt a kilenc pont, amire Brüsszel 2300 milliárd forintot fizet Magyarországnak

Itt a kilenc pont, amire Brüsszel 2300 milliárd forintot fizet Magyarországnak

Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének célja elsősorban a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak ellensúlyozása, illetve …