2022. november 30., szerdaMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
2022.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ismét belengette a gázszállítások csökkentését a Gazprom, a gáz ára el is indult felfelé

Hirdetés

Ismét belengette a gázszállítások csökkentését a Gazprom, a gáz ára el is indult felfelé

A jövő héttől csökkentheti az Ukrajnán keresztül zajló gáztranzitforgalmat a Gazprom – írja a Bloomberg.

A lépéssel az orosz állami cég fenyegetőzött, miután azt állították, hogy a Moldovának szánt gázmennyiség egy része Ukrajnában marad. Számításaik szerint eddig 52,5 millió köbméter Moldovának szánt gáz halmozódott fel az országban.

Azt is közölték, hogy ha ez így marad, a Gazprom hétfőn megkezdi az Ukrajna felé irányuló gázszállítások csökkentését. A Gazprom jelenleg napi mintegy 43 millió köbmétert küld Európába Ukrajnán keresztül. Ez az utolsó megmaradt útvonal a nyugat-európai piacokra, amelyen gázt lehet szállítani. A bejelentés hatására a gáz ára egyből elkezdett nőni.

Hirdetés

A Bloomberg arra hívta fel a cikkében a figyelmet, hogy pont akkor kezdett el fenyegetőzni a szállítás leállításával a Gazprom, amikor a hidegebb időjárás miatt megugrott a gázkeresletet Európában. A kereskedők és a politikai döntéshozók feszülten figyelik az ukrajnai útvonallal kapcsolatos fejleményeket, mivel Moszkva hónapok óta visszafogja az Európába irányuló gázforgalmat.

Oroszország már korábban is fenyegetőzött a gázcsapok elzárásával. Szeptember végén az ukránokkal fennálló elszámolási és jogi vitájuk miatt lengette be az európai gázszállítás lelövését, ám ez nem történt meg.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20221122_gazszallitasok_csokkentes_gazprom_gazar#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Minden egyes háztartásra veszélyt jelent az energiaválság

Minden egyes háztartásra veszélyt jelent az energiaválság

Az utca emberét kevésbé foglalkoztatja, és az ingatlanpiaci szereplők sem tudják feltétlenül, milyen feladatai vannak …