2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Instant öngyilkosságot követ el a munkahely, amelyik ingyenmunkát akar végeztetni

Hirdetés

Instant öngyilkosságot követ el a munkahely, amelyik ingyenmunkát akar végeztetni

Gyakran felvetődik, hogy próbanapra hívnak be valakit egy állásinterjú után. Nem meglepő ez a gyakorlat a cégek részéről, hiszen az önéletrajzból sokszor csak az előző munkahelyek és a tanulmányok derülnek ki, némely esetben referenciát és telefonszámot is ad a jelentkező, de még ebből sem derül ki teljes bizonyossággal a munkavállaló szakmai alkalmassága.

A szakmai jártasság, kézügyesség, pontos, precíz munkavégzés, felelősségteljes gondolkodás sok esetben a napi munkavégzésnél biztosabban mérhető, ellenőrizhető, természetesen ebben az esetben nem elegendő egy ,,próbanap”, a munkajogban erre találták ki a maximum három hónapig munkaszerződésben is rögzíthető próbaidőt – ismertette Dénes Rajmund Roland a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének (MMOSZ) kommunikációs alelnöke. 

A klasszikus próbanap ugyanakkor jogellenes.

Hirdetés

Erre már Simon Balázs munkajogász mutat rá. A klasszikus próbanap, ahol nincs „papírozás”, munkaszerződés, a munka megkezdését megelőző NAV bejelentés vagy megbízási szerződés, és legalább a minimálbérnek megfelelő fizetség, az nem lehet jogszerű, ha ott bármilyen munkavégzés történik, ideértve annak tesztelését is, hogy milyen ügyesen vagy gyorsan szerel össze valamit a leendő munkavállaló.

Kárt okozhat a próbanapozás

A veszély abban az esetben áll fenn, amennyiben a munkavégzés nem bejelentetten és nem munkaszerződésben rögzített feltételekkel történik, ebben az esetben nincsen garancia arra, hogy a próbanapot követően megkapja a munkavállaló az egyeztetett bért és arra sincsen biztosíték, hogy egy próbanapot követően nem lesz harmadik, negyedik vagy több is – világít rá Dénes Rajmund Roland. 

Simon Balázs munkajogász elmondta, hogy a próbanappal kapcsolatos visszaéléseket legtöbbször nem jelentik be, hiszen 1-2 napi elveszett munkabér miatt senki sem vállalja a perrel kapcsolatos költségeket, időt, energiát. 

Több szektorban bepróbálkoznak vele

A vendéglátásban, idegenforgalomban, mezőgazdaságban, de főként szezonális, eseti munkavégzések esetében visszaélések előfordulhatnak. Akkor a munkáltató a dolgozóit sem idénymunkára, sem pedig egyszerűsített foglalkoztatottként (EFO) nem jelenti be, hanem a napi munkavégzést követően ,,zsebbe” fizet, ilyen esetekben sem a próbamunka díjazására, sem pedig a napi munkavégzés elszámolására semmilyen garancia sincsen – figyelmeztet Dénes Rajmund Roland.     

Simon Balázs szerint a próbanapozás jellemzően a hazai kis- és középvállalkozásoknál fordul elő, a multinacionális cégek nem kockáztatják meg, hogy a munkáltatói márkájuk sérüljön.

Országosan is inkább az elmaradottabb régiókra jellemző a feketézés, a próbanapoztatás, de a munkaerőpiac feszessége miatt egyre inkább kihalófélben van ez a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/02/25/probanap-probaido-vallalat-allaskereses-probamunka-oneletrajz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rosszabbul is járhat, aki idén megy nyugdíjba

Rosszabbul is járhat, aki idén megy nyugdíjba

Megjelent a nyugdíjtörvény végrehajtási rendeletének azon módosítása, amely meghatározza, hogy a 2023-ban megállapított nyugellátások esetén …