2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Innovációs ciklusok – az ipari forradalomtól az AI-vezérelt fintechekig

Innovációs ciklusok – az ipari forradalomtól az AI-vezérelt fintechekig

Ha visszatekintünk az elmúlt 250 évre, láthatjuk, hogy az innováció hogyan változtatta meg a világot, amelyben élünk. Az ipari forradalomtól a fenntartható technológiák megjelenéséig hat innovációs hullám volt, amelyek átalakították a gazdaságot, a társadalmat és a mindennapi életünket is. 

 Az innováció olyan új ötletek, termékek, technológiák, eljárások vagy megoldások bevezetését és alkalmazását jelenti, amelyek valamilyen újdonságot vagy javulást hoznak a meglévő gyakorlatokhoz képest, és hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, a társadalmi fejlődéshez vagy más területek fejlődéséhez.
GettyImages-1334805030

Fotó: Alistair Berg / Getty Images Hungary

Kreatív rombolás

Az innovációs ciklusok elméletét Joseph Schumpeter közgazdász dolgozta ki, aki az innováció szerepét az üzleti ciklusokkal kapcsolatban vizsgálva azt tapasztalta, hogy az innováció a „kreatív rombolás” folyamatához vezet, amelyben új technológiák és üzleti modellek váltják fel a régieket, ami hosszú távú gazdasági növekedést és fejlődést eredményez.

Schumpeter az innovációs ciklus öt különböző szakaszát azonosította. Az első szakaszban új ötletek és technológiák születnek. Az innovációs szakaszban ezeket az ötleteket és technológiákat bevezetik a piacokra új termékeken és szolgáltatásokon keresztül. A diffúziós szakaszban ezek az új termékek és szolgáltatások széles körben elterjednek. Az érettségi szakaszban a piac telítődik, és a növekedés lelassul. Végül az elavulási szakaszban új technológiák és üzleti modellek lépnek a régiek helyébe, ami az innováció új ciklusához vezet.

Már a hatodik hullámon utazunk

Az elmúlt 238 évben hat nagy innovációs ciklust élt meg az emberiség. Az első hullám (1785–1845) az első ipari forradalom időszaka volt. Indulását Nagy-Britannia első gyárának alapításához kötik. Ezt a hullámot a vízenergia hajtotta, így a gyárakat folyók és patakok közelében építették. A textilipar az elsők között profitált ebből az innovációból, és hamarosan a fémmegmunkálás is követte a példát.

A második hullámot (1845–1900) a gőzenergia hajtotta – a vasút fejlődését, a kereskedelem bővülését, a városok növekedését hozta el. Az acél kulcsfontosságú alapanyaggá vált ebben az időszakban – a vasúti sínek, az épületek és a hidak építéséhez használták.

A harmadik hullám (1900–1950) mozgatóeleme az elektromosság volt, amely forradalmasította a közlekedést és a kommunikációt. Ebben a hullámban fejlesztették ki a belső égésű motort, ami megalapozta a személygépkocsik és a teherautók tömeggyártását. Központi szerephez jutottak már ekkor a vegyi anyagok is, amelyeket új termékek előállítására használtak fel.

A negyedik hullámot (1950–1990) a petrolkémia fellendülése jellemezte; új műanyagok és egyéb szintetikus termékek kifejlesztésével. De folytatódott az elektronika térnyerése is a számítógépek, televíziók és más elektronikai eszközök megjelenésével. A repülő pedig tömegközlekedési eszközzé vált, amely világszerte összekötötte az embereket.

Az ötödik hullám (1990–2020) a szoftverek, az internet és a közösségi média térhódításának időszaka. Míg 1990-ben még csak 2,3 millióan használták az internetet, addig 2016-ra ez a szám elérte a 3,4 milliárdot. Ez a hullám a kommunikáció, a szórakozás és a kereskedelem új módjait hozta magával.
[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/fintech/2023/08/29/innovacios-ciklusok-ipari-forradalom-ai/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Szijjártó Péter: 54 milliárd forintos beruházással és 300 munkahellyel érkezik Magyarországra a LEGO-csoport

Szijjártó Péter: 54 milliárd forintos beruházással és 300 munkahellyel érkezik Magyarországra a LEGO-csoport

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a dán tulajdonosi hátterű LEGO Manufacturing Kft. új beruházásának …