2023. május 30., keddMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ingadozott a forint vércukorszintje, de sikerült jól adagolni az inzulint

Hirdetés

Ingadozott a forint vércukorszintje, de sikerült jól adagolni az inzulint

A múlt héten valósággá vált a rémálom, ismét átlépte a 400-as szintet a forint az euróhoz képest. Ezt a hetet sem kezdte túl fényesen a hazai deviza, amely hétfőn a svájci Credit Suisse bank körüli folyamatok miatti borús nemzetközi hangulat közepette 402-es szint fölé is benézett az uniós valutával szemben. Délutánra már oldottabbá vált a hangulat, amit a forint is meglovagolt, és egy nagy lendület végén esetére 395-ig tornázta vissza magát az euróhoz képest. Kedden egy kis konyakot is csempészett a ristrettóba a magyar deviza. Rég nem látott szárnyalásba kezdett, a landolás végül 389-nél következett be. Szerdára elfogyott a lendület, délelőtt 392 fölé is benézett a forint az euróval, piaczárásra azonban 388-ig visszakapaszkodott. Ebből a pozícióból várta a feszültségekkel teli pénzügy szektor szempontjából fontos amerikai jegybanki kamatdöntést. A Fed végül a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 4,75 százalékról 5,00 százalékra, 2006 óta a legmagasabb szintre emelte az irányadó dollárkamatot a szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.

A döntés megrengette a dollárt, amely csütörtökön 352 forintra süllyedt, de az euróval szemben is jelentősen erősödött a magyar valuta – a reggeli 387-ről a 383-as szintre esett le. A lendület azonban kérészéletűnek bizonyult még annak ellenére is, hogy csütörtök este kedvező hírek érkeztek a Magyarországnak szánt uniós pénzek folyósításával kapcsolatban. (Az Index értesülései szerint ugyanakkor még sokat kell aludni a források magyar számlán való landolásához. Erről itt írtunk.) Péntekre ugyanis leesett a forint vércukra, és a 385 körüli szintre kúszott fel az euróhoz képest. Összességében így is mintegy 17 egységet hozott a forint az euróval szemben a hétfői piacnyitáshoz képest, amire még Deák Ferenc is csettintene.

Forrás: tradingview.com

Forrás: tradingview.com

A zöldhasún is nagyot vágott a forint

Hétfő reggel 373 körüli szintén térdelt be a rajtgépbe a forint a dollárhoz képest. A Fed kamatdöntése jócskán megtépázta a zöldhasút, amit a magyar fizetőeszköz ki is használt és 354 alá is benézett csütörtökön. Pénteken aztán a forint lendületvesztése a dollárral szemben is megmutatkozott, végül valamivel 357 felett zárt a kurzus.

Hirdetés

Forrás: tradingview.com

Forrás: tradingview.com

Bizonytalan a további irány

A forint árfolyamának volatilitása ezen a héten is jelentős maradt.

A hét elején a meglévő negatív hazai fundamentumok (magas infláció, recesszió, magas ikerdeficit, uniós forráshiány) mellett a globális piacokon tapasztalható erős kockázatkerülés (elsősorban a Credit Suisse-ügy miatt) nehezedett a magyar egységre, így az euró-forint árfolyam rövid időre ismét a 400-as küszöb fölé emelkedett. A globális kockázatvállalási hajlandóság erősödésével párhuzamosan azonban a hét második felében erősödni kezdett a magyar fizetőeszköz, amely csütörtökön elérte a 383-as szintet is az euróval szemben. Ugyanakkor ez a forinterősödési hullám is rendkívül rövid életűnek bizonyult a

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/03/26/tozsde-forint-forintarfolyam-euro-dollar-reszvenypiac-bux-olaj-gaz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ha már ütköznie kell, nyugdíjassal ütközzön!

Ha már ütköznie kell, nyugdíjassal ütközzön!

Az Európai Unió új szabályozást készít elő, amelynek értelmében egységesen szigorúbb szabályok mellett tarthatnák meg …