2022. május 17., keddMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Infláció: ez most már nem játék

Hirdetés

Infláció: ez most már nem játék

Az elemzők 9,0 százalékos áprilisi inflációra számítottak a márciusi 8,5 százalék után. 

Ha megnézzük, akkor az élelmiszerárak növekedtek legjobban, illetve a tartós fogyasztási cikkek ára is tovább emelkedett, ami szintén meglepően magas volt

– nyilatkozta lapunknak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető gazdasági elemzője. Az élelmiszerek ára 15,6 százalékkal emelkedett. Ezen belül a margariné 38,0, a kenyéré és a baromfihúsé 29,5, az idényáras élelmiszereké 17,4 százalékkal nőtt. 

Az előző havihoz mérve az élelmiszerek 3,4 százalékkal drágultak.

Hirdetés

Az üzemanyagok ára 12,7 százalékkal emelkedett, 1,3 százalékponttal többel a márciusinál. A tartós fogyasztási cikkek ára 11,1, a szolgáltatások díja 6,3 százalékkal emelkedett egy év alatt. A dohányáruk ára 3,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, míg márciusban 7,7 százalékos volt az emelkedés. A ruházkodási cikkek ára 2,7, a tartós fogyasztási cikkeké 1,7 százalékkal nőtt. A szolgáltatásokért 0,7 százalékkal kellett többet fizetni.

Török Zoltán szerint a jelenlegi kilátások nem túl kedvezők: ahelyett, hogy egyfajta stabilizálódást tapasztalnánk, inkább további gyorsulást látunk.

Haladunk tovább felfelé, és már nincs messze a 10 százalék. Nagy kérdés, hogy az árstopok fennmaradnak-e

– fogalmazott az Indexnek a Raiffeisen Bank elemzője, aki szerint nem fog a rezsicsökkentés rövid távon megváltozni, és ha lesz ebben fordulópont, akkor az árak más szintre fognak érni. Az elemző szerint minden országban vannak hasonló intézkedések, de az összességében elmondható, hogy máshol kevésbé nyúlnak bele a fogyasztói árakba.

Legnagyobb hatása az üzemanyagÁr-sapkának van.

Ha ez nem lenne, akkor csak ez a tétel önmagában megdobná 2,5 százalékkal a most tapasztalható inflációt. Viszont az jól látható, hogy az élelmiszerárstop nem tudja megfogni az élelmiszerárakat – nyilatkozta a lapunknak Török Zoltán.

Alapfolyamatokat jelző maginfláció is elég tartós árdinamikát mutat, ami nem teszi könnyűvé az MNB helyzetét

– ezt már Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője mondta a lapunknak. Szerinte költségoldali inflációs nyomás miatt nagyon nehéz helyzetben vagyunk. Erős a keresletvezérelt infláció Magyarországon, ami azt jelenti, hogy az erős kereslet hatására a vállalatok különösebb gond nélkül át tudják hárítani a költségeiket a fogyasztókra.

DSC8799

Fotó: Gorondy-Novák Edit / Index

Háborús sebek

Az orosz–ukrán háború érdemben felülírja az inflációs és gazdasági kilátásokat. Ennek a hatása még nem megbecsülhető meg teljes körűen. A háború kitörése óta a gáz-, áram- és olajárak jelentősen drágultak, ráadásul ezek már azelőtt is komoly nehézséget okoztak a gazdasági élet szereplőinek.

Komoly hatása lehet a búzaárak és más alapvető terményárak (kukorica, napraforgó) elszállásának

– Suppan Gergely a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint. A gabonakiviteli korlátozások némileg fékezhetik a nemzetközi piaci hatásokat, míg jelenleg alacsony szintű kereskedelem folyik, azonban kérdés, hogy az aratás utáni főszezonban milyen árak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/05/10/inflacio-ez-most-mar-nem-jatek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szabálytalanság miatt bukott 50 millió forintot a Matolcsy Ádámhoz köthető cég

Szabálytalanság miatt bukott 50 millió forintot a Matolcsy Ádámhoz köthető cég

Mintegy 51 millió forinttal csökkentették a Balaton Bútor Kft. okos irodafejlesztést célzó uniós pályázatának támogatását – …