2023. június 9., péntekMa Medárd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.09. Medárd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Indul a banktörténet legnagyobb fúziója – itt a menetrend

Hirdetés

Indul a banktörténet legnagyobb fúziója – itt a menetrend

2023. április 30-án MBH Bank Nyrt. név alatt egyesül és egységes arculattal működik tovább az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt.

  • A fúziós folyamat már április 24-én elindult, hétfőtől nem igényelhető személyi hitel a Takarékbank videóbanki rendszerén – az új banki platformon a korábbi, Budapest Banktól (BB) öröklött rendszer működik majd tovább – ám a fúziós hétvégén ez sem működik majd.
  • A jegybank által már februárban elfogadott fúziós menetrend első, mindenki számára észrevehető jele az lesz, hogy április 28-án, pénteken az egyesülő bankoknak valamennyi fiókja délben bezár, innentől személyes ügyintézésre leghamarabb május 2-án lesz lehetőség, amikor a tervek szerint mind az 500 bankfiók rendben kinyit majd – az új arculattal: mind a logók, a plakátok, és a digitális felületek is már az új brand elemeivel várják majd az ügyfeleket. Péntek éjszaka a tervek szerint összekötik a rendszereket, innentől indul el a szűken vett fúziós folyamat, akkortól készítik fel a rendszereket az új, immár közös működésre.
  • Április 29-e 00 óra és május 1-je délután 2 óra között egyik fúzióban résztvevő bank elektronikus vállalati és lakossági banki csatornái (mobil applikációk, internetbanki felületek) sem működnek majd.
  • Az előzetes tájékoztatás szerint péntektől a korábbi Budapest Bankos ügyfelek mobiltelefonba digitalizált bankkártyás fizetési tranzakcióinál észlelhetnek leállásokat, az átállási hétvégén, szombat hajnaltól előreláthatóan május 1-jén délutánig mindhárom korábbi Bankholding tagbanknál (MKB, BB, Takarékbank) átmeneti gondok léphetnek fel a mobiltelefonos fizetésben.
  • Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a fizikai betét- és hitelkártyákkal a fúzió ideje alatt folyamatosan, zavartalanul lehet majd fizetni hazai és külföldi kereskedőknél, mint ahogy azoknál a kereskedőknél is folyamatosan biztosított lesz a bankkártya-elfogadás, akiknek az új bank jogelődjei voltak a kártyaelfogadói szolgáltatás biztosítói. A hétvégén ugyanakkor arra lehet számítani, hogy a bankkártyás vásárlásokhoz kapcsolódó sms-üzenetek is csúszhatnak.
  • A bankkártyával történő internetes fizetésben 2023. április 29-én 0:00-tól várhatóan 2023. május 1-jén 14:00-ig ugyanakkor fennakadások lehetnek azon ügyfelek esetében, akik a tranzakciók jóváhagyásához push értesítést használnak – hiszen ezek az üzenetek az épp leálló elektronikus csatornákon érkeznének. Ebben az időszakban az internetes vásárlások jóváhagyásához az SMS-ben kapott kód, valamint az ügyfél által megadott titkos, négyjegyű számból álló internetes vásárlási jelszó együttes megadása lesz szükséges. Aki előre látja, hogy erre szükséges lehet, az pénteken még beállíthat internetes vásárlási jelszót a mobil/internetbankja segítségével, illetve a volt takarékbanki ügyfelek esetében a takarékbankos ATM-eknél. A volt BB-s ügyfelek az internetes vásárlásukhoz zavartalanul tudják a statikus jelszavukat megadni a TeleBankon keresztül.
  • Az MBH Bankhoz tartozó közel 800 készpénzkiadó automatánál (ATM) is folyamatos lesz a működés, a készpénzfelvételben fennakadásra a mostani tervek szerint csak vasárnap lehet számítani, ám egy-egy automata ekkor is csak néhány percig lesz használhatatlan, amíg az automata kijelzője frissül az új brandre. A készpénzbefizetési szolgáltatásban április 30-án, az egyesülés napján lehetnek átmeneti zavarok az erre alkalmas ATM-eknél.
  • Miután az átutalási hétvégén bankszünnapot tartanak az egyesülésben résztvevő pénzintézetek, így április 29-én egyetlen (sem azonnali, sem egyéb) átutalási tranzakció sem teljesül majd a rendszereken, a beérkező utalások fogadása ugyanakkor április 30-tól már zökkenőmentes lesz, legkésőbb május elsején 0 órától pedig az átutalási megbízások is rendben teljesülnek majd. Fontos tudni, hogy ez a legrosszabb scenárió, amelyet a fúzióról szóló előzetes tájékoztatásban az MKB és a Takarékbank a honlapján közölt

Egerszegi Ádám, a Magyar Bankholding transzformációért felelős vezérigazgató-helyettese a hét elején arról beszélt, hogy az átutalási szolgáltatások reményeik szerint csak pénteken éjszaka nem lesznek elérhetők, szombaton délelőttől már jóvá tudnak újra írni azonnali fizetési forgalomban érkező összegeket az ügyfelek számláin, s a tervek szerint vasárnaptól már pénzutalások is indíthatóak lesznek.

Hirdetés

  • Az átállási hétvégén a bankok meglévő telefonos ügyfélszolgálata, a call center szolgáltatások megerősített kapacitással igyekeznek kiszolgálni az ügyfeleket.

Semmit sem kell tenni

A meglévő ügyfeleknek a fúzió kapcsán nincs külön teendőjük: bankszámlaszámuk nem változik, a régebbi bankjuk nevére szóló bankkártyák továbbra is használhatóak, a korábbi banki telefonszámok és elérhetőségek nem változnak, a megszokott internet/mobilbanki funkciók továbbra is elérhetőek lesznek – nem lesz szükség új megoldások letöltésére. Az MBH Bank új, egységes mobilbanki applikációja a tervek szerint a nyáron váltja majd le az addig csak arculati megújuláson áteső tagbankiakat. Májustól ugyanakkor az új bank honlapja üzemel majd az mbhbank.hu oldalon.

A banki szolgáltatási kínálat és a termékpaletta májustól teljesen egységes lesz – e tekintetben sem hoz jelentős változást a fúzió, hiszen például a Bankholding tagbankjai a lakossági hitelezés terén hónapok óta azonos kondíciós listát használtak.

Ami új lehet, hogy a korábbi MKB és a Takarékbank között lebonyolított átutalások május 1-jétől már bankon belüli utalásnak minősülnek majd. A hitelszerződések teljesítésében sem lesz változás: mindenkinek a korábban megszokott napon, az előzetesen meghatározott törlesztési összeget kell a korábban megszokott számlára utalnia.

GettyImages-1214628863

Fotó: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images Hungary

A csalók is készülhetnek

Ugyanakkor a Bankholding szakemberei felhívták a figyelmet arra is, hogy a két bank egyesülését csalók is megpróbálhatják kihasználni, s a fúziós hétvégén is megnőhet az adathalász kísérletek száma. Épp ezért fontos hangsúlyozni, hogy – ahogy máskor sem – az érintett bankok a fúziós hétvégén sem keresnek meg egyetlen ügyfelet sem, hogy ügyfelek bankkártya adatait és/vagy   ügyféljelszót, internetes banki azonosítót vagy -hozzáférést kérjenek. Külön érdemes figyelni arra, hogy az adahalász email-üzenetek nem a bank hivatalos domain nevéről érkeznek (a feladó címe a legtöbbször árulkodó). Olyan banki üzenetet is egyértelműen csalásként lehet értékelni, ami azonnali bejelentkezésre, sürgős intézkedésre  ösztönzi az ügyfeleket – például számla vagy elektronikus csatornák zárolásával való fenyegetéssel. 

A magyar banktörténet legnagyobb összeolvadása

A fúzió zökkenőmentes lebonyolításán eddig közel 1500 szakember dolgozott, az átállási hétvégén […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/04/28/mbh-fuzio-leallas-mkb-takarekbank/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ezerszeres nap a Sparnál: annyi akciót élesítenek egyszerre, hogy alig lehet követni

Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20230608-ezerszeres-nap-a-sparnal-mutatjuk-a-reszleteket.html *Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze …