2023. február 1., szerdaMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
2023.02.01. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ilyet még nem látott Orbán Viktor kormánya, de már nincs visszaút

Hirdetés

Ilyet még nem látott Orbán Viktor kormánya, de már nincs visszaút

Magyarország gazdasági teljesítménye a bruttó hazai termék (GDP) tekintetében 2022 harmadik negyedévében az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal csökkent – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. A tavaly november 15-én közölt KSH-adatokból az elemzők arra következtetnek, hogy ha a soron következő adatsor is a gazdaság kedvezőtlenebb teljesítményét mutatja majd, akkor közgazdasági értelemben Magyarországon beáll a technikai recesszió.

Fontos kiemelni, hogy 2010 óta az Orbán-kormány nem látott se technikai, se „rendes” recessziót. Kérdés, hogy az idei évben a nemzetgazdaságunk kiállja-e majd a válságállóság próbáját. Az Index elemzőket kérdezett arról, hogy pontosan mit is jelent a technikai recesszió, és milyen gazdasági következményei lehetnek ennek a forgatókönyvnek. A szakemberek várakozása szerint 2023 első felében mindenképpen kiderül, hogy mit okozott a gazdaságban Putyin háborúja és a nyugati szankciók.

Nem mindegy, hogy milyen mély a víz

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője 1,3 százalékos visszaeséssel számol a 2022-es utolsó negyedévben, így az éves növekedés 0,5 százalék lehet. Lapunk megkeresésére úgy fogalmazott, hogy „az utóbbi adatok inkább enyhébb visszaesésre és kissé magasabb éves növekedésre utalnak, mivel a vártnál jóval ellenállóbbnak tűnik a vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás, és váratlanul felpattant az építőipar is”. Az elemző rámutatott arra, hogy ha a várakozásai beigazolódnak, akkor valóban beáll a technikai recesszió.

szigorúan gazdasági fogalomként vizsgálva, ha két egymást követő negyedévben esik a GDP, az technikai recessziónak minősül.

Hirdetés

Ugyanakkor számtalan elemzés kiemeli: ettől még az éves növekedés lehet pozitív. Suppan Gergely úgy véli, a „rendes” recesszió általában egy adott év visszaeső teljesítményét jelenti, amely során az ágazatok teljesítménye túlnyomó többségben csökken, a munkaerőpiac is zsugorodik, a munkanélküliség pedig növekszik.

A Magyar Bankholding idén 0,8 százalékos GDP-növekedést vár a tavalyi, várhatóan 4,8 százalékos emelkedést követően, és azért nem beszélhetünk átfogó recesszióról, mert az ágazatok közül csak néhány visszaesésére számítanak. A legrosszabb forgatókönyv szerint a foglalkoztatás enyhe mértékben csökkenhet, majd később újra javulhat. Fontos leszögezni: Amerikában az első és második negyedévben technikai recesszió volt, ezt később nem nevezték recessziónak.

Az Equilor nem vár technikai recessziót. Varga Zoltán szenior elemző szerint a negyedik negyedévben másfél százalékos lehetett a hazai GDP-növekedés, az év egészében pedig 4,5 százalékos lehetett a bővülés. „Egyelőre nem számítunk technikai recesszióra Magyarországon” – fogalmazott. 2023-ban félszázalékos, jövőre 2,5 százalékos gyarapodásra számít az Equilor. 

Az inflációt kell figyelni

Maróti Ádám, a Hold Alapkezelő elemzője úgy látja, hogy a magyar egy kis, nyitott gazdaság, ezért a globális tendenciák értékelése megkerülhetetlen a hazai folyamatok szempontjából. Ezen a fronton szerencsére jelentősen javultak a kilátások az előző évhez képest. A hazai gazdasági kilátások szempontjából kardinális, hogy az európai gázpiacon is jelentős pozitív fordulat mutatkozott – emlékeztetett. 

augusztusban még 281 euró/MWh volt az egyéves lejáratú európai földgáz ára, amely mostanra 60 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/24/recesszio-magyarorszag-gazdasagi-valsag-penzugyminiszterium/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lesz-e sztrájk? Reagált az Auchan a forrongó indulatokról szóló hírekre

Lesz-e sztrájk? Reagált az Auchan a forrongó indulatokról szóló hírekre

Olaj volt a tűzre a Tescónál bejelentett bérmegállapodás, az Auchan-dolgozókat képviselő szakszervezet a náluk elmaradt …