2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ilyenek lesznek a műanyagtilalom utáni hétköznapjaink

Hirdetés

Ilyenek lesznek a műanyagtilalom utáni hétköznapjaink

A néhány hét múlva hatályos új hazai műanyagrendelettel részben pont azoktól a műanyag dobozoktól és zacskóktól vehetünk könnyes búcsút, amelyekbe a járványhelyzet alatt csomagolták a megrendelt vagy az éttermekből elvitt ételeinket.

1. Az egyszer használatos műanyagok tilalma egész pontosan mit jelent?

A tilalom az újabb készletek beszerzésére vonatkozik. Vagyis a július elsejei határidő nem azt jelenti, hogy onnantól nem vásárolhatunk betiltott terméket. Ami az áruházak és vendéglátóipari egységek készletén van, azt még minden további nélkül, legálisan kiárusíthatják.

Azaz fontos látni, hogy a kormány nem általánosságban magára a műanyagra mondott nemet, hanem bizonyos egyszer használatos, illetve egyéb műanyag termék további forgalomba hozatalának tilalmát mondta ki.

Hirdetés

Más megfogalmazásban: a rendelet alapján az importőr vagy gyártó által július elseje előtt belföldön eladott készleteket azok kimerüléséig fel lehet használni.

2. Konkrétan mit fognak betiltani?

Ezek többek között, ha az említett egyszer használatos műanyagból készültek:

  • a fültisztító pálcika;
  • az evőeszközök, ezen belül is a műanyag villa, kés, kanál, evőpálcika;
  • a tányér;
  • a szívószál és az italkeverő pálcika;
  • a lufik és a hozzá tartozó pálcák és rögzítőeszközök (kivéve az ipari felhasználásra szánt ballonokat és a hétköznapi fogyasztók számára nem értékesített ballonokat);
  • expandált polisztirolból, lakossági nevén hungarocellből készült ételtároló edények és italtartók – magyarul azok az elviteles ételtartó dobozok, amelyekkel különösen közeli kapcsolatba kerülhettünk a közelmúlt pandémiás időszakában;
  • a hungarocell ételtároló edények és italtárolók mellett ezek kupakjait és fedeleit sem lehet forgalmazni júliustól, akárcsak az egyszer használatos italtartó műanyag poharakat.

3 . Mikortól él az egyszer használatos műanyagok forgalmi tilalma?

Az előbb felsorolt termékek forgalmazásának tilalma július 1-jétől érvényes.

Ezen belül egyelőre haladékot kapnak a létezésre az egyszer használatos műanyag italtartó poharak és fedeleik, mert őket csak 2023. január 1-jétől fogják nemkívánatosnak nyilvánítani, azaz szintén betiltani. Így a kereskedőknek még van két évük, hogy megtalálják a helyettesítő termékeket és az italtárolás megfelelő alternatíváit.

GettyImages-1176564853

Fotó: Dmitry Feoktistov / Getty Images Hungary

4. Tényleg búcsút vehetünk a műanyag zacskóktól is?

Igen, de ezeknek is csak egy részétől. A rendelet egyedül a 15 mikron feletti falvastagságú műanyag zacskókat tiltja be. Ilyenek lehetnek tipikusan a bevásárlóközpontok kasszáinál található bevásárlószatyrok, amelyek ma igencsak nagy tételben fogynak.

5. Ezek után egyelőre mely műanyag zacskók maradnak velünk?

A biológiailag lebomló műanyagokból készült zacskókat, szatyrokat értelemszerűen az új jogszabály sem tiltja be.

Ami szintén maradhat, azok a nagyon könnyű műanyag hordtasakok, amelyek falvastagsága 15 mikronnál kevesebb, és felhasználásuk higiéniai célokat szolgál.

Akárcsak azok, amelyeket ömlesztett élelmiszerek elsődleges csomagolására használnak, amennyiben ez megelőzi az élelmiszer-pazarlást.

6. Egyelőre mire nem terjed ki a friss műanyagtilalom?

Az egyszer használatos műanyagok tilalma nem vonatkozik a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint a speciális gyógyászati célra szánt árucikkekre.

Illetve még ebbe a kivételkategóriába tartoznak az úgynevezett testtömeg-szabályozásra való, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek, amelyek a hétköznapokban leginkább a speciális, babáknak, kisgyerekeknek szánt tápszereket és élelmiszereket jelentik. 

7. Mi az új rendelet célja és honnan jött a műanyagtilalom?

2019. június 5-én jelent meg az Európai Parlament és a Tanács irányelve az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről. A single-use plastic (SUP), azaz egyszer használatos irányelv célja, hogy visszaszorítsák a műanyag termékek környezetre és persze az emberi egészségre gyakorolt káros hatásait.

Illetve az EU ezzel is szeretné elősegíteni a tagállamok körforgásos gazdaságra való áttérését.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/09/egyszer-hasznalatos-muanyag-tilalom-julius-1/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Snackeket vontak ki a forgalomból

Visszahívtak a forgalomból egyes Eat Real snack terméket, miután a csomagoláson nem jelölt allergént, tejet …