2021. június 22., keddMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
2021.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ilyen drágulásra a rendszerváltás óta nem volt példa

Hirdetés

Ilyen drágulásra a rendszerváltás óta nem volt példa

Óriási drágulásokkal szembesülnek azok, akik mostanában építkeznek: nemcsak a munkadíjak ugrottak meg az elmúlt években, de az alapanyagok is jelentősen drágultak – utóbbiak főleg az elmúlt hónapokban szálltak el. A fa-, a vas-, valamint a szigetelőanyagoknál az év elejéhez képest megduplázódtak az árak júniusra.

A drágulás pedig egy közepes méretű családi ház építésénél akár súlyos milliókat is jelenthet.

Hirdetés

A faanyagárakról korábban itt írtunk. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke néhány napja az Indexnek azt mondta, hogy „az építőipar építési tevékenységének árai a KSH szerint is 7 százalékkal emelkedtek az első negyedévben”, ugyanakkor az ÉVOSZ-nál mégis azt tapasztalják, hogy a lakásépítés, lakásfelújítás területén ez magasabb volt, és május végén valahol 8-9 százalék körül lehetett, miközben az építőanyagok áránál május végéig körülbelül 15-20 százalékos áremelkedés volt átlagosan.

Ugyanakkor néhány építőanyag árának a megugrása több mint szembetűnő: Koji László is a faárukat, az acélipari termékeket és a szigetelőanyagokat emelte ki, amelyek árai sokkal jobban drágultak, mint amennyit a fenti statisztikák mutatnak – igaz, más építőanyagok árai nem ugrottak ekkorát.

Tavaly óta bizonyos acéltermékek ára duplázódott, és vannak olyan acéltermékek is, amelyek ára triplázódott

– fogalmazott az Indexnek Jáger István, a Vas-Fémker Kft. ügyvezető igazgatója. Náluk április végéhez képes bő egy hónap alatt egyes termékek árai harmadával mentek feljebb. Ez persze termékfüggő, de az áremelkedés átlagosan nézve is óriási.

Miért szálltak el a vasanyagárak?

A kereslet-kínálat általános összefüggései húzódnak meg a drágulás mögött: az alapanyaghiány és a megugrott európai kereslet azt eredményezi, hogy emelkednek az árak – leállt gyárak és felpörgő uniós építőipar. „Mi is már augusztusra próbálunk acélterméket […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/11/epitoipar-anyagarak-vas-betonacel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szerencsejáték: Magyarország Eb-győzelme népszerű kimenetel

Szerencsejáték: Magyarország Eb-győzelme népszerű kimenetel

A múlt heti volt a most zajló futball-Európa-bajnokság legsűrűbb, legtöbb mérkőzéssel bíró hete, és ez …