Globális szinten nap mint nap hatalmas mennyiségű étel és alapanyag végzi a szemetesben, ahelyett, hogy fogyasztásra vagy felhasználásra kerülne.
A Nébih felméréséből kiderül, hogy egy magyar felnőtt átlagosan 62 kilogramm élelmiszer-hulladékot termel évente. Az Eurostat adatai alapján az élelmiszer-hulladék több mint felét, mintegy 54 százalékát a háztartások termelik az Európai Unióban, a fennmaradó mennyiség pedig az élelmiszer-ellátási lánc többi pontján keletkező hulladék.
Magyarországon ez a szám még ennél is nagyobb, 70 százalék körüli a háztartások részaránya a teljes élelmiszerhulladék-képződésből.
Ijesztő számok a hazai élelmiszer-hulladékról
Az is kiderül a Nébih kutatásából, hogy a készételek, a pékáruk, a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a tejtermékek adják az összes élelmiszer-pazarlás túlnyomó részét (82,5 százalék). Továbbá az összes élelmiszer-hulladék 41,6 százaléka (25,8 kg/fő/év) lenne elkerülhető – akár kisebb, csak szükséges mennyiség vásárlásával, vagy a maradékok megmentésével.
Utóbbinál számos maradékmentő trükk alkalmazható: a szikkadt zöldségekből krémleves, a maradék sült csirkéből melegszendvics, a száraz kenyérből pedig kenyérpuding készíthető.
Így zsigereljük ki a bolygót
A túlfogyasztás napja azt jelzi, hogy a lakosság az adott évben mikorra élte fel a rendelkezésre álló erőforrásokat. A helyzet évről évre rohamosan romlik.
Az emberiség gyorsabban használja fel a természeti erőforrásokat, mint ahogy azt a bolygó ugyanannyi idő alatt képes újratermelni.
Míg 1970-ben december 23-ra, 2024-ben pedig már augusztus 1-jére esett ez a nap. Magyarországon még ennél is drasztikusabb a helyzet: az éves mennyiséget a tavalyi évben a lakosság már május 24-re elfogyasztotta.
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!