2021. február 26., péntekMa Edina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.02.26. Edina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Így szülnek a covidos kismamák

Hirdetés

Így szülnek a covidos kismamák

A magyar kórházak Covid-érintettsége kapcsán méltatlanul kevés szó hangzik el a szülészeti és a kora-szülött intenzív osztályon ápolt anyákról és babáikról. A SARS-CoV-2-es koronavírus ugyanis sem az állapotos nőket, sem a kismamákat, sem az újszülötteket nem kerüli el. Az egészségügyi dolgozóknak ugyanolyan áldozatokat kell hozniuk a kezelésük, időnként a megmentésük érdekében, mint a Covid-osztályon fekvő páciensek esetében, az anyukáknak pedig az elkülönítés jelenthet roppant mértékű lelki megterhelést.

Egyikükkel, aki egy magyarországi szülészeti intézményben egészséges és beteg újszülöttekkel, valamint koraszülöttekkel is foglalkozik (a koraszülött intenzíven – PIC – is), sikerült egy kiadósat beszélgetnünk arról, hogyan zajlik egy covidos édesanya szülésének a levezetése, miképp látják el a babáját, és mi történik abban a ritka esetben, ha az újszülött Covid-fertőzött állapotban születik. Az illető kérte tőlünk, hogy ne fedjük fel a kilétét, se a kórház nevét, ahol dolgozik, ezt tiszteletben tartva született a cikkünk.

Mitől függ a teszt?

Ha az állapotos páciens csak a szokásos CTG-vizsgálatra érkezik tünetmentesen, akkor nem vesznek tőle PCR-tesztet. Ám ha veszélyeztetett terhesség esetén a kórház felveszi, letesztelik, különösen akkor, ha várhatóan műtéti úton szül, vagyis császármetszés vár rá, ez ugyanis fokozott Covid-fertőződéssel járhat.

Hirdetés

Ha normál szülés várható, akkor nincs feltétlenül koronavírus-teszt a kórházi felvételkor, csak a szokásos kérdések: produkált-e valamilyen vírusfertőzésre utaló tünetet, esetleg volt-e valaki koronavírusos a környezetében az elmúlt napokban? Ha bármelyik kérdésre igen a válasz, akkor jöhet a tesztelés.

Karantén, szkafander, zsilipelés

Abban az esetben, ha egy érett, egészséges babával a hasában érkezik a kismama, és pozitív mintát ad, vagy erős a gyanú a tünetei alapján, akkor egy elkülönített kórerembe kerül – karanténba. Ebben a teremben csak egyedül tartózkodhat.

Ha vizitel nála a szülésznő és a szülészorvos, az előtérben nekik is tetőtől talpig be kell öltözniük a védőfelszerelésbe, plexi szemüvegbe, mint egy Covid-osztályon. Ha végeztek, akkor le kell vetniük a védőruhát, és a szennyesledobóba kell hajítani, vagyis nem léphetnek a tiszta folyosóra abban a ruhában, amiben a kismamánál jártak.

A covidos anyukák elkülönített szülőszobában hozhatják világra a gyermeküket, a császármetszést is egy külön erre a célra kialakított Covid-műtőben végzik el. A szülőszobába és a műtőbe is kizárólag a szülésznő és a szülész orvos, illetve az ellátó személyezet (műtősnő, műtősfiú) léphet be ilyenkor. Az újszülött fogadására egy neonatológus szakorvos és egy csecsemőápoló készül fel a Covid-szülőszoba vagy Covid-műtő előterében, mely egyben „zsilip” a Coviddal érintett és tiszta helyiségek között. Nekik a „bentiekhez” képest FFP2-es vagy FFP3-as maszk helyett elég sebészi maszkot viselniük, a védőruhájuk többi darabja ugyanaz, mint a többieké (lábzsák, fejháló, kesztyű, teljes overál vagy zöld köpeny).

Ha a baba természetes úton születik, vagy császármetszéssel, anélkül, hogy találkozna az anyukájával, kitolják egy kis kocsin az előtérbe a neonatológushoz. Ott megvizsgálják, ellenőrzik, hogy jól adaptálódik-e, majd visszaviszik az édesanyjához.

Itt merülhet fel bennünk az első kérdés: miért? Az édesanya ugyanis igazoltan koronavírusos, tehát fertőz. Az orvos rögvest válaszol:

annak érdekében, hogy rögtön kialakuljon az ideális anya-gyermek kapcsolat, és hogy ne legyen fennakadás a szoptatásban, a protokoll szerint amilyen hamar csak lehetséges, a babának  az anyukája hasára kell kerülnie.

Ennek fontossága felülírja azt, hogy a csecsemő az anyukájánál azonnal kontaktszeméllyé válik, vagyis potenciálisan fertőzés fenyegeti. A babákra, sőt általánosságban véve a gyerekekre az eddigi vizsgálatok szerint elenyésző veszélyt jelent a SARS-CoV-2-es típusú koronavírus. Forrásunk megerősíti mindezt: többnyire tünetmentesen vagy enyhe náthás, esetleg bélrendszeri tünetekkel átvészelik a megbetegedést. (A MISC vagy PIMS néven ismert sokszervi gyulladásos megbetegedés nem közvetlenül a koronavírus fertőzés után alakul ki, hanem hetekkel később. Többségében kamaszoknál jelentkezik a probléma, míg 5 év alattiaknál […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/02/11/covid-szules-baba/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A fiatal foglalkoztatottak száma csökkent leginkább

A fiatal foglalkoztatottak száma csökkent leginkább

A foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 537 ezer volt. Részben a járvány gazdasági következményeként, …