2023. január 31., keddMa Marcella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
2023.01.31. Marcella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Így fogták el a 30 éve szökésben lévő olasz maffiafőnököt

Hirdetés

Így fogták el a 30 éve szökésben lévő olasz maffiafőnököt

Olaszország legkeresettebb maffiózója egy szicíliai magánklinika előtti kávézóba tartott, amikor egy rendőr odalépett hozzá, és a nevét kérdezte. A férfi nem hazudott. Csak felnézett és azt mondta: „Tudja, hogy ki vagyok. Matteo Messina Denaro vagyok”. Egészen addig a pillanatig a fegyveres erők nem lehettek biztosak abban, hogy a férfi valóban a maffia „minden főnökök főnöke”, akire három évtizede vadásznak. Már csak azért sem tudták, mert a keresett maffiózó Andrea Bonafede néven jelentkezett be a klinikára – írja a BBC.

A Cosa Nostra szervezett bűnszövetkezet élén töltött ideje alatt Messina Denaro felügyelte a zsarolást, az illegális hulladéklerakást, a pénzmosást és a kábítószer-kereskedelmet. 2002-ben távollétében gyilkosságok sorozata miatt ítélték el. Állítólag Totò Riina, a Corleone-klán vezetőjének pártfogoltja volt, akit 1993-ban tartóztattak le 23 év szökés után.

1993-ban Messina Denaro eltűnt. A nyomozók 30 éven át csak egy arcképmásolatra és rövid hangfelvétel-töredékekre támaszkodhattak az azonosításához. Venezuelától Hollandiáig mindenhol felbukkant, mégis Palermóban – szülőföldje, Szicília szívében – fogták el.

Hirdetés

 

Matteo Messina Denaro
© AFP / Handout

“Azért tartott ilyen sokáig letartóztatni, mert – mint más maffiafőnökök esetében is – egy nagyon sűrű, mélyen gyökerező és rendkívül erős hálózat védte Szicíliában és azon túl is” – mondta Andrea Purgatori olasz újságíró a BBC-nek.

Sokan azt feltételezték, hogy a hétfői letartóztatás Messina Denaro társainak fülestől származik, akik úgy döntöttek, hogy a beteg főnök már nem hasznos számukra. Végül is Olaszország legkeresettebb maffiózója sokáig elég védettnek érezte magát ahhoz, hogy szabadon sétálhasson Palermo utcáin.

Egy sajtótájékoztatón a rendőrség tagadta, hogy fülest kaptak volna. Azt mondták, hogy a régimódi nyomozási módszereket a modern technológiával kombinálták, hogy leszűkítsék a gyanúsítottak körét.

A rendőrség több mint egy évtizeden át keményen fellépett mindenki ellen, akit azzal gyanúsítottak, hogy védte vagy segítette Messina Denarót. Több mint 100 embert tartóztattak le, köztük Denaro testvéreit, és több mint 150 millió euró (130 millió font) értékű üzleteket foglaltak le. “Ez fokozatosan meggyengítette a hálózatát, és… végül sebezhetőbbé tette őt” – mondta Teo Luzi tábornok.

Társai, az őt segítő emberek bizonyára tisztában voltak azzal, hogy beszélgetéseiket lehallgatják, ezért csak általánosságban beszéltek “rákos emberekről” és “rákos műtétekről”. Mégis ez elég volt ahhoz, hogy a nyomozókat figyelmeztesse – különösen a régóta tartó pletykák miatt, miszerint Messina Denaro beteg volt.

A BBC szerint ezek a lehallgatások, valamint Messina Denaro társai által a Crohn-betegséggel és a májrákkal kapcsolatos internetes keresések miatt feltételezték a rendőrök,, a maffiafőnök kezelésre szorul. Ezután összegyűjtötték az összes 1962-ben született férfi rákos beteg adatait a nyugat-szicíliai Trapani közelében. A nyomozók belenéztek az életükbe, és a keresést tíz, majd öt gyanúsítottra szűkítették. Egy név ugrott be nekik: Andrea Bonafede, az elhunyt maffiafőnök, Leonardo Bonafede unokaöccse.

A Bonafedeként azonosított férfin állítólag kétszer, 2020-ban és 2021-ben is műtétet hajtottak végre Palermóban. A valódi Bonafede telefonja a szicíliai fővárostól messze volt a két nap egyikén, amikor a jelek szerint kés alá feküdt. Amikor a neve alatt kemoterápiás kezelést foglaltak le, a rendőrök tudták, hogy eljött az idejük: hétfőn reggel a fegyveres erők több mint 100 tagja vette körül a La Maddalena klinikát.

Messina Denaro egy kávézóba tartott, amikor észrevette a nagy rendőri jelenlétet. Vissza akart fordulni, de észrevette, hogy még több rendőr zárja el az utcát. Nem futott el. Talán ő is tudta, hogy ez csak idő kérdése – írja a BBC.

Most kezdenek kiderülni részletek arról, hogyan élt Messina Denaro a letartóztatása előtt. Egy szerény házban lakott Campobello di Mazarában, 116 km-re Palermótól. Egy szomszéd azt mondta az olasz televíziónak, hogy gyakran látta a férfit, és rendszeresen köszöntötték egymást.

A rendőrség az első jelentések szerint nem talált fegyvereket a rejtekhelyen, hanem luxusparfümöket, drága bútorokat és designer ruhákat. Messina Denaro ízlése a csúcskategóriás tárgyak iránt közismert volt. Letartóztatásakor állítólag egy 35 ezer eurót érő órát viselt. A rendőrség szerint messze nem úgy nézett ki, mint egy “tönkretett ember”, hanem “jó gazdasági helyzetben lévő, ápolt embernek” tűnt.

Társai internetes keresései hozzájárulhattak Messina Denaro letartóztatásához, de nem valószínű, hogy maga a főnök valaha is használta a technológiát, mert fennállt a digitális nyomok hátrahagyásának kockázata.

Az olaszok átszellemülten figyelték a letartóztatást. Giorgia Meloni miniszterelnök egyenesen Szicíliába repült, hogy gratuláljon a fegyveres erőknek, miközben a politikai spektrum minden oldaláról záporoztak a dicséretek.

“Messina Denaro a maffiózók legvadabb generációjának utolsó keresztapja volt. Miután elrejtőzött, a Cosa Nostra teljesen megváltoztatta a hozzáállását, csendesebb és szinte láthatatlan, alámerült szervezetté vált” – mondta Andrea Purgatori újságíró a BBC-nek.

A maffiózó egyszer azzal dicsekedett, hogy egy temetőt is meg tudna tölteni az áldozataival.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230117_olasz_maffiafonok_Matteo_Messina_Denaro_lebukas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lesz-e sztrájk? Reagált az Auchan a forrongó indulatokról szóló hírekre

Lesz-e sztrájk? Reagált az Auchan a forrongó indulatokról szóló hírekre

Olaj volt a tűzre a Tescónál bejelentett bérmegállapodás, az Auchan-dolgozókat képviselő szakszervezet a náluk elmaradt …