2022. december 7., szerdaMa Ambrus napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
2022.12.07. Ambrus Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Így alakult át a katások élete

Hirdetés

Így alakult át a katások élete

Szeptember elsejével új világ kezdődött a magyar (kényszer)vállalkozások életében. A nyári rapid módon megszavazott változás értelmében mintegy 460 ezer kisvállalkozó tételes adója (kata) alapján adózó vállalkozásnak, ezen belül 426 ezer egyéni vállalkozónak kellett eldöntenie, miként is folytatja majd tevékenységét a jövőben. Mindmáig nincsenek pontos adatok arról, hogy mi lett ezen vállalkozói kör sorsa, csak részinformációkból lehet modellezni a változást – bár Varga Mihály pénzügyminiszter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara konferenciáján októberben közelítő adatokkal azért szolgált. 

30 százalék katás maradt

Az így összeseperhető információk szerint a korábbi, nagyjából 460 ezer katás vállalkozásból 140 ezren maradtak az új katában, azaz ennyi olyan vállalkozás van, amely csak közvetlenül a lakosságnak értékesít terméket vagy szolgáltatást. Az a változtatás bejelentésének indoklásában sántított, hogy a kata bevezetésekor is csak az ilyen szolgáltatást nyújtók számára akarták az egyszerűsített adózási formát megteremteni. Talán meglepetés, hogy ennyien választották azt a lehetőséget, hogy csak magánszemélynek értékesítenek. 

Persze ez nem olyan egyszerű dolog. Az Index olvasói már találkozhattak olyan felirattal egy-egy boltban, ahol tábla hívta fel a potenciális vevők figyelmét arra, hogy adószámmal rendelkező partnert nem tudnak kiszolgálni. Szerencsére az adóhatóság állásfoglalása őket legalább megmentette attól, hogy amiatt kipenderüljenek az új kata hatálya alól, ha valamely régebbi üzleti ügyfelük késve, szeptember 1. után fizeti meg a korábban kibocsátott céges számla ellenértékét, ha a számlán szereplő teljesítési dátum a régi kata alatti. „Cserébe” viszont azt a nehezítést kapták meg, hogy az így befolyt összeget a záró katabevallásban is szerepeltetni kell. Ez viszont sokaknál kitolhatja a záró bevallás leadását. 

Az átalányadó lett a legnagyobb menedék

A katás cégek, egyéni vállalkozások továbbélését leginkább az átalányadó biztosítja. Az Index értesülései szerint már több mint 190 ezer vállalkozás jelentkezett be az átalányadó alá, a változtatásra kényszerülők 40 százaléka ezt az adózási formát választotta. Ez a szám vélhetően még növekedni fog, hiszen például a jövő évtől további jelentős egyszerűsítések teszik még kedvezőbbé ezt az adózási formát – amelyekről korábban Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára beszélt az Indexnek.

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/20/kata-adozas-penzugyminiszterium-nav-konyveles/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Már meg is jelent a Magyar Közlönyben, hogy eltörlik az üzemanyagár-stopot

Már meg is jelent a Magyar Közlönyben, hogy eltörlik az üzemanyagár-stopot

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója kedd este fél tizenegykor …