2022. május 24., keddMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Idén is degeszre kereshetjük magunkat mémrészvényeken?

Hirdetés

Idén is degeszre kereshetjük magunkat mémrészvényeken?

Rekordlázban égett a pénzügyi piac 2021-ben: kilőtt az amerikai tőzsde, soha nem látott csúcsokat döntöttek a kriptodevizák, megjelentek a közösségi médiák hétvégi tőzsdései és velük együtt a „mémrészvények” is. Delta, omikron, éta, kappa, lambda, mű – mind 2021-ben megjelent vírusvariánsok, amik minden bizonnyal a tavalyi év legfontosabb közéleti szereplői voltak. Bár egy globális pandémia idején azt gondolnánk, hogy a világ befektetési eszközei csődöt mondanak, ez a tavalyi évben pont fordítva történt.

A koronavírus megjelenése komoly aggályokkal töltötte el a világ gazdaságait; a vezetők egymás után hozták meg az újabb és újabb korlátozásokat, aminek hatására leálltak gyárak, bezártak üzletek, megtorpant a turizmus, és több millió ember veszítette el a munkáját. Muszáj volt olyan hirtelen monetáris döntéseket hozni, amik elárasztják pénzzel a lakosság nagy részét – ilyen volt például itthon a hitelmoratórium is –, hogy az emberek minél többet költhessenek, és tovább működtessék a gazdaságot. A költekezéseink ennek értelmében nem megszűntek, hanem ellenkezőleg, úgy költöttük a pénzt, mintha nem lenne holnap. De pontosan mi történt a piacon, és miért volt ez olyan különleges? Vajon érdemes idén is kutatni az elképesztő hozamú mémrészvényeket?

Soha nem látott rekordévet zártunk

Nem panaszkodhatnak a New York-i tőzsdecápák, a tavalyi év sok jót hozott számukra: csak úgy halmozták a rekordokat az amerikai tőzsdeindexek, mind az S&P 500, a Dow Jones, mind a Nasdaq Composite Index kimagasló – még sose látott ­– eredményeket ért el a tavalyi évben. Az amerikaihoz hasonlóan a magyar BUX-index is kilábalt a 2020-as gödréből, és szintén rekordmagasságba emelkedett 2021-ben. A nemzetközi részvénypiacon belül egyébként továbbra is az olyan vezető technológiai „mamutok” vitték a prímet, mint a Microsoft, az Apple vagy az Amazon. Móró Tamás, a Concorde Csoport vezető stratégája szerint ez így is marad.

Így teljesített az elmúlt években az S&P 500

Hirdetés

                      Forrás: teletrader.com

A kriptopiac is hasonlóan jól teljesített, a legnagyobb virtuális devizák mind csúcsmagas árfolyamot értek el. Az Index tavaly többször is beszámolt róla, hogy a világ jelenlegi legnagyobb kriptodevizája, a Bitcoin soha nem látott történelmi rekordokat döntött meg. Az Ethereum és a Binance Coin árfolyamai is hasonlóképp alakultak, az utóbbi például a 2020. május 4-ei 17 dolláros átlagárfolyamról 624 dollárra nőtte ki magát 2021. május 3-ra.

Azonban a tőzsdepiac tavaly nemcsak a Wall Streetnek kedvezett, de a hétköznapok emberére is rámosolygott a szerencse: olyan trend érkezett, ami a kisembereknek is kedvez.

Aranybánya lett egy közösségi média chatszobájából

Bár a tőzsdei alakulásokat nagy részben befolyásolta a koronavírus-járvány és az azzal járó monetáris politika, arra senki nem számított, hogy egy teljesen új trend üti majd fel a fejét: 2021 januárjában egy közösségimédia-beszélgetésből indult vásárlási őrület jelent meg a részvénypiacon, ami rendesen megszorongatta a nagytőkés befektetőket. 

A január elején halálra ítélt GameStop szórakoztatóelektronikai cég egyik napról a másikra az év legjobb rövid távú befektetése lett.

Egy WallStreetBets (WSB) nevű […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/01/16/iden-is-degeszre-kereshetjuk-magunkat-memreszvenyeken-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kilőtt a budapesti tőzsde

Kilőtt a budapesti tőzsde

A részvénypiac forgalma 10,6 milliárd forint volt, a vezető részvények ára nőtt az előző napi …