2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Hozta a Fed a kötelezőt, a tőzsdék megnyugodtak, mégis recessziót kiáltanak

Hirdetés

Hozta a Fed a kötelezőt, a tőzsdék megnyugodtak, mégis recessziót kiáltanak

A hetek óta tartó spekulációknak véget vetve a kamatmeghatározó ülésén az amerikai jegybankként funkcionáló fed 75 ponttal emelte az alapkamatot. Ezzel 1,75 százalékon áll most az irányadó kamat célsávjának felső sávja. Ez a legmagasabb szint a Covid-járvány kezdete, 2020 márciusa óta, valamint 28 éve a legmerészebb lépés az amerikai központi banktól.

A részvények a döntést követően volatilisak voltak, de magasabban zártak, amikor Jerome Powell Fed-elnök az ülés utáni sajtótájékoztatóján felszólalt. Az emelkedésben az is közrejátszhatott, hogy a legtöbb elemző 75 bázispontot várt, vagyis előre árazták már a döntést, és nyugtatólag hathatott, hogy az infláció kérdését komolyan veszi a Fed, még ha a kamatemeléssel a hitelezés drágult is.

„Nyilvánvaló, hogy a mai 75 bázispontos emelés szokatlanul nagy, és nem számítok arra, hogy az ilyen mértékű mozgások gyakoriak lesznek” – mondta Powell. Hozzátette azonban, hogy a júliusi ülésen 50 vagy 75 bázispontos emelésre számít. Elmondta, hogy a döntések ülésről ülésre születnek majd, és a Fed továbbra is a lehető legvilágosabban kommunikálja szándékainkat. Ez most az infláció visszafogása: az amerikai fogyasztói árak 1981 óta nem drágultak akkorát, mint 2022 májusában, a CPI nevű mutató 8,6 százalékon állt.

Hirdetés

A FOMC tagjai jelezték, hogy sokkal erősebb kamatemelési pálya áll az amerikai gazdaság előtt, hogy megállítsák az inflációt. A Fed irányadó kamatlába az évet 3,4 százalékon fogja zárni, az egyes tagok várakozásai szerinti célsáv középső pontja alapján. Ez a márciusi becsléshez képest 1,5 százalékpontos felfelé történő […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/06/16/fed-kamatemeles-szigoritas-dollar-allamkotveny/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van egy ország, ahol már aranyérmékre váltanak az infláció miatt

Van egy ország, ahol már aranyérmékre váltanak az infláció miatt

A több évtizedes gazdasági válsággal és a 2006 óta hiperinflációval küzdő Zimbabwéban ugyanis épp erre …