2020. szeptember 25., péntekMa Eufrozina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
2020.09.25. Eufrozina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Hogyan zöldítsük ki 1400 ember lábnyomát?

Hogyan zöldítsük ki 1400 ember lábnyomát?

Sokat lehet tanulni egy nagy konferencia karbonlábnyom-mentesítéséből. Például azt, hogy milyen meglepő arányai vannak az utazás, étkezés, energiafelhasználás lábnyomának. De azt is, hogy milyen sokféle magyar őshonos gyümölcsfánk van.

Az őshonos magyar kutyafajtákat vélhetően minden tíz magyar emberből egy-kettő fel tudná sorolni, de az ökolábnyom eltüntetése során elültetett varázslatos nevű magyar gyümölcsfák alighanem ezer emberből is csak egy-kettőnek lehetnek ismerősek. Pedig csak az itt következő projektben vagy harmincféle almafát ültettek a szervezők, közöttük leánycsöcsűt, német szercsikét, mederit, fahéj-, tök- és boralmát is.

A Novathon

Egy 1400 fős nemzetközi konferenciának méretes ökolábnyoma van. Képzeljünk el egy eseményt, amelyet hónapokig kell szervezni, ahová a világ távoli tájáról érkeznek az előadók és a vendégek, akik aztán a helyszínen is közlekednek, esznek, a konferencia során fűtést, világítást, projektort használnak.

És akkor az eseményről. 2019. október 28-30. között a magyar CIB Bank (az olasz Intesa Sanpaolo csoport hazai bankja) a nemzetközi Novathon eseménysorozat keretében egy nagy nemzetközi innovációs és fintech-konferenciát szervezett, ahol a sztárvendég Steve Wozniak, az Apple társalapítója volt.

Mi kell ahhoz, hogy egy ekkora esemény ökolábnyomát eltüntessük? A válasz első körben az, hogy szándék. A második körben pedig az, hogy több szereplő összefogása.

A szándék nyilván a főszervezőtől indul, míg az összefogásban a CIB Bankon kívül részt vett a rendezvényszervező cég (Progressive), a helyszín (Budapest Kongresszusi Központ, a Novotel-csoport része), valamint a GreenDependent Intézet nevű civil szervezet, amely magát a karbonlábnyom kiszámítását és annak semlegesítését végezte.

Az olasz Intesa Sanpaolo csoportszintű és lokális fenntarthatósági iránymutatásokat is ad például a hitelezésre, a befektetésekre, de még egy esemény megszervezésére is. A rendezvény-szervezési útmutató kitér olyan alapvető kérdésekre, hogy a szervezők

  • nem nyomtatnak papírra meghívókat,
  • inkább elektronikus regisztrációt alkalmaznak,
  • olyan helyszínt választanak, amely tömegközlekedéssel jól megközelíthető,

de vannak szabályok a hulladék kezelésére, az egyszer használatos műanyagokra, az ételmaradékokra”

– mesélte Szinai Ádám, a CIB bank kommunikációs vezetője.

<img id="kep_szerkfoto_image_31821143" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3182/31821/318211/31821143_cbd0b9cef2b262228fe68b3272d95014_wm.jpg" alt="Steve Wozniak az Apple amerikai számítástechnikai óriáscég társalapítója (j) a CIB Bank Novathon 2019 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/08/08/egy_meretes_konferencia_teljes_karbonlabnyom-semlegesitese/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Jön az új Széchenyi Kártya, fejenként 250 milliós támogatást kaphatnak a turisztikai cégek

Jön az új Széchenyi Kártya, fejenként 250 milliós támogatást kaphatnak a turisztikai cégek

Igényelhető a legújabb Széchenyi Kártya, amely 0 százalékos kamattal segíti a turisztikai vállalkozásokat – jelentette …