2022. október 6., csütörtökMa Renáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.06. Renáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Hogyan számolják ki a jövő évi nyugdíjakat, és miért igazságtalan ez a rendszer?

Hirdetés

Hogyan számolják ki a jövő évi nyugdíjakat, és miért igazságtalan ez a rendszer?

Jó hírt kaptak a közvetlenül a nyugdíj előtt állók: 2023-as nyugdíjigénylés esetén a 2021-es és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2022-es esztendő kereseti szintjéhez igazítani, márpedig a 2023 márciusában kiadandó valorizációs szorzók várhatóan rekordmagasak lesznek – számolt utána Farkas András nyugdíjszakértő a Nyugdíjguru portálon.

Mi az a valorizációs szorzó?

Egy adott évben nyugdíjba vonulók havi nyugdíjának megállapítása összetett számítással történik, a legfontosabb paraméterek közé tartoznak az egyes évekre megállapított úgynevezett valorizációs szorzók, amelyek az átlagos nettókeresetek alakulásához igazodnak.

A valorizációs szorzókra azért van szükség, mert ezekkel lehet hozzáigazítani a nyugdíjazás előtti években, évtizedekben szerzett fizetéseket a nyugdíjba vonuláskor kapott keresetekhez.

Hirdetés

Az érintettek munkával töltött évei alatt nemcsak a béreket meghatározó tényezők változnak, hanem összegszerűen sem lehet direkt beszámítani a nyugdíjba a régi járandóságot. Egy 1980-ban szerzett pár ezer forintos havi fizetés ma már nyilvánvalóan kevés lenne. A valorizálás fő oka tehát, hogy a nyugdíj alapjául szolgáló jövedelmek nagy változáson mentek keresztül. Nem lehet egy az egyben beszámítani a nyugellátásba például egy 1998-ban kifizetett munkabért egy 2022-ben elért jövedelemmel.

A szintre hozás a valorizációs szorzószámokkal történik, amelyeket évente határoznak meg. Minden év elején csak nyugdíjelőleget állapítanak meg, hiszen a nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges valorizációs szorzószámokat a harmadik hónapban teszik közzé.

Az új nyugdíjas kezdőnyugdíjának összegét az 1988. január 1-től a nyugdíj megállapítás napjáig elért keresetekből kell meghatározni. Ez az időszak a 2023-es kezdőidőponttal megállapított nyugellátásoknál már 35 évi jövedelem figyelembevételét jelenti, tehát az aktív kereső időszak több mint felében elért munkabérek és egyéb jövedelmek már beszámítanak a nyugdíjba.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/09/20/nyugdijszamitas-valorizacios-szorzo-jovedelmek-ksh/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Itt a határidő a SZÉP-kártyákon lévő összeg adókedvezményes felhasználására

A SZÉP-kártya jelentős adókedvezményt biztosít a lakosság számára, hiszen ezáltal a kártyatulajdonosok 15 százalékkal több …