2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Hogyan lehet olyan olajat előállítani, amire szükségünk van?

Hirdetés

Hogyan lehet olyan olajat előállítani, amire szükségünk van?

Feltehetően az olajra könnyebb alternatív beszállítókat találni, mint a gázra. Ennek az oka az, hogy olajat viszonylag könnyen lehet hajóval szállítani, nem kell hozzá kötött infrastruktúra. Ráadásul, ebből a nyersanyagból jelenleg a legnagyobb tartalékfelszabadítás történik a történelem során. Amerika is elrendelte az olajkészletekből a nagyobb mértékű felszabadítást, és kifejezetten presszionálja Szaúd-Arábiát, hogy ők is növeljék a termelésüket.

Magyarország tekintetében egyre gyakrabban beszélünk arról, hogy az orosz olajat – amit urali olajként is neveznek – kikeveréssel is elő lehet állítani. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója nemrég úgy fogalmazott, hogy nyolc év alatt 170 millió dollárt költöttek arra, hogy 30 százalék körül tudjunk finomítani tenger felől érkező alternatív, nem orosz olajat.

Történelmi adottságok miatt a Mol tulajdonában lévő finomítók – a százhalombattai, a pozsonyi és a rijekai – az orosz típusú olajra lettek kialakítva, optimalizálva. Ilyen nyersanyagot csak több termék kikeveréséből lehetne előállítani. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és a kormány többi tagja a napokban többször is hangoztatta, hogy az olajembargó csak abban az esetben fogadható el Magyarország számára, ha a vezetéken érkező orosz olajat a szankció nem érinti. Ugyanakkor az orosz olaj, ami a vezetéken keletről érkezik, más fajtájú, típusú olajból kikeverhető.

Hirdetés

A finomítóink magas szintet képviselnek

Más-más fajtájú és típusú olaj van más-más olajmezőkön. Egyszerűen más anyagok vannak benne, más az összetételük. Különböző típusú benzint vagy végterméket lehet előállítani ezekből. Hazánkban is legalább öt típusú olajat különböztetünk meg egymástól. Amikor egy finomítót ráállítanak valamilyen típusra, az azt jelenti, hogy azzal a fajtával tud a legnagyobb hatékonysággal dolgozni, és más mennyiségben lehet benzint előállítani az optimális nyersanyagból. Az orosz olajat, amire ki lettek alakítva a finomítók, azt készen vásárolja meg a Mol – olyan formában, amire ki lettek alakítva a finomítók.

A dolognak az a lényege, hogy ezt ki lehet keverni máshonnan is. A kikeverésnek a költsége viszont így a vállalaté lenne

– nyilatkozta az Index kérdésére Holoda Attila energetikai szakértő. Szerinte a kikeveréshez szükséges […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/05/11/haboru-orosz-ukran-konfliktus-olajembargo-olajfinomitas-mol-nyersanyagellatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Gazprom vásárlók mintegy fele nyitott speciális számlát

A Gazprom vásárlók mintegy fele nyitott speciális számlát

Körülbelül 54 vállalatnak van megállapodása a Gazprom Exporttal, vannak közöttük nagy, közepes és kisvállalatok. Adataim …