2021. június 25., péntekMa Vilmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2021.06.25. Vilmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Hogyan gyártjuk majd a kínai és az orosz oltóanyagot?

Hirdetés

Hogyan gyártjuk majd a kínai és az orosz oltóanyagot?

2022-től a kormány már a nemzeti vakcinagyárban szeretné előállítani a koronavírus elleni vakcinákat, hiszen a legnagyobb valószínűség szerint a SARS-CoV-2-es koronavírus velünk marad, évenkénti oltással lehet majd kordában tartani. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Magyar Demokratának azt nyilatkozta, már 2017 óta tervezik a gyár felépítését.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május végén arról beszélt, hogy a gyár alkalmas lesz a Sinopharm kínai gyár által fejlesztett vakcina előállítására, vagyis elölt vírusból fognak Covid elleni oltóanyagot készíteni. Csütörtökön pedig Szentpétervárról jelentkezett be a Facebookon, és közölte, elvi megállapodás született Denisz Manturov orosz kereskedelmi miniszterrel, hogy a debreceni vakcinagyárban licenc alapján a Szputnyik V-t is lehet majd gyártani. Ez meglepő információ, eddig nem verte nagydobra a kormány, hogy két különböző technológiával akar oltóanyagot csinálni, ráadásul a gyógyszeriparban lecsapni egy olyan licencre, amelyre komoly piaci igény ígérkezik, elismerésre méltó húzásnak számít.

De hogy is néz ki a vakcinagyártás?

Hirdetés

Mi a különbség egy teljes inaktivált vírust tartalmazó oltóanyag (mint például a Sinopharmé) és egy vektorvírus-alapú vakcina (mint amilyen a Szputnyik V) előállítása között?

Magyarországot a vakcinagyártási hagyományok az elöltvírus-alapú oltóanyaggyártáshoz kötik, a jelenlegi egyetlen hazai gyártó, a Fluart is ilyen technológiával gyártja az influenza elleni vakcinát. Letoha Tamás szegedi kutatóorvos az Indexnek azt mondta, nem lehet pontosan tudni, hogy ez játszott-e nagyobb szerepet az elöltvírus-alapú gyártás választásában, vagy a Sinopharmmal kötött üzleti megállapodás.

Sokan szidják, de az első generációsnak is nevezett, teljes, elölt vírust alkalmazó technológia egy hagyományos, bevált technológia. A H1N1-es influenza elleni védőoltást is így állította elő az Omninvest cég, és a jelenlegi influenzavírus elleni oltást is ugyanígy gyártják itthon. A hazai vakcinafejlesztők ehhez a technológiához voltak hozzászokva, ezt ismerik. A Debreceni Egyetemen elismert szakemberek dolgoznak, adva volt, hogy ők adják a tudományos hátteret a vakcinagyárnak. A Sinopharm mindehhez biztosítja azt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/07/vakcinagyartas-sinopharm-szputnyik-licenc-gyogyszeripar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Felfutóban az ökológiai gazdálkodás

Felfutóban az ökológiai gazdálkodás

Magyarország néhány éven belül élen járhat az ökológiai gazdálkodásban, ezt a Vidékfejlesztési Program pályázati forrásai …