2022. szeptember 27., keddMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Hogyan érdemes a céges energiatakarékosságot elkezdeni?

Hirdetés

Hogyan érdemes a céges energiatakarékosságot elkezdeni?

Ahogyan a járvány alatt a tízmillió infektológus országa lettünk, úgy igyekszik a rezsicsökkentés módosításával egyik napról a másikra felzárkózni a modern villamosenergia-ipar sajátosságaiból az egész ország. Persze ha úgy nézzük, hogy félig tele a pohár, akkor a járvány miatt éveket sikerült ugrani, és sok tekintetben felzárkózni a digitalizációban az élet számos területén. Meglehet, hogy az uniós energiaválság és az ellátásbiztonsági aggodalmak miatt is felgyorsul számos, a klímaváltozás miatt egyébként szükséges változás a gazdaság működésében. A szakemberek szerint az máris előny, hogy kezdünk ráébredni: nem mindig áll rendelkezésünkre az energia, és emiatt energiatudatosabbak leszünk egyéni és vállalati szinten is.

Pánikot egyelőre nem érzékelünk azzal kapcsolatban, hogy lesznek-e az energiaválság miatt időszakos ellátási problémák, és hogy erre előre fel szeretnének készülni, viszont a hozzánk eljutó ügyféligények alapján egyértelműen kulcskérdés lett az energiahatékonyság és az energiamegtakarítás kérdése a vállalati szegmensben is. Attól függően, milyen közel van a meglévő villamosenergia-szerződések lejárta, sokkal nyitottabbak még a kisebb vállalkozások is arra, hogy hatékonyságjavító beruházásokkal kapcsolatos döntéseket hozzanak

– mondta az Index érdeklődésére Gendúr István, a Schnieder Electric Secure Power (azaz kritikus infrastruktúrákkal foglalkozó) üzletágának értékesítési vezetője.

Persze ebben szerepe van annak is, hogy amíg korábban 4-6 év alatt térült meg egy-egy ilyen beruházás, addig a mostani elszállt európai áramtőzsdei árak alapján adott villamosenergia-szerződéses ajánlatok miatt egy-két évre rövidült a számos, energiahatékonyságot javító beruházás megtérülési ideje. 

Hirdetés

„Általános iparági tapasztalat, hogy mivel erősen költségvezérelt az érdeklődés, a vállalkozások azt várják a szakértőktől, hogy azonnal komplex és jelentős megtakarítást eredményező megoldásokkal álljanak elő” – tette hozzá Feldmájer Benjámin, a Schneider Electric európai uniós zöld fordulatért (EU Green Deal) felelős magyarországi programmenedzsere.

Az, hogy milyen megoldások születnek végül, rengeteg mindentől függ: a vállalkozás méretétől, tevékenységi körétől kezdve a tőkeerején át az üzemeltetett telephely műszaki paraméterein át a dolgozók energiatudatosságáig bezárólag sok minden befolyásolhatja, hogy mekkora és milyen jellegű változásokat kell bevezetni vagy épp megfinanszírozni. Amíg a nagyobb vállalatok megengedhetik maguknak, hogy energetikai szekértőt foglalkoztassanak, akinek csak ez a feladata, addig a kkv-szektorban gyakori tapasztalat, hogy nincsenek teljes mértékben tisztában azzal a cégvezetők vagy tulajdonosok, hogy pontosan hogyan és mire is használják az energiát. 

Az első lépés: mérni kell mindent

„Ezért első lépésként mindig azt tanácsoljuk, hogy térképezzék fel az energiahasználatot, pontos mérésekkel alátámasztva, hogy a telephelyen, üzemcsarnokban vagy a tevékenység egyes pontjain hol és mi fogyaszt áramot, gázt, hol szökik az energia” – mondta Feldmájer Benjámin. Az adatok elemzését követően lehet mérlegelni, hogy milyen további lépéseket lehet tenni, mi mekkora beruházást igényel.

Az energiatakarékossági fejlesztések előtt az adott vállalkozásnál azt kell végigszámolni, hogy a teljes működési költségnek mekkora részét teszi ki az energiaszámla.

„Például ahol csak a világítás jelentős tétel, nem érdemes a LED-es izzócsere elsődleges költségén spórolni. É rdemes azt is végiggondolni, hogy az üzleti tevékenység szempontjából mire van valójában szüksége egy vállalkozásnak, és természetesen végigszámolni, hogy az energiamegtakarítás szempontjából a felmerült beruházási ötlet, beszerelni kívánt berendezés teljes életciklusa alatt mennyi energiát igényel” – tette hozzá.

Mint mondta, ugyan a lakossági használatra szánt gépek, berendezések esetében jó támpont az azok energiahatékonyságát jelző besorolás – az ipari célú eszközöknél ez kevéssé elterjedt –, az nem egyenlő az energiafogyasztást jelző mérőszámokkal, ezért mindig célhoz kötötten kell végiggondolni, hogy arra a célra, amire használni akarom, tényleg akkora fogyasztású berendezés szükséges-e. Példaként említette, hogy egy biztonsági kamera képének megtekintéséhez nem biztos, hogy egy A-s energiahatékonyságú, 100 centis képátmérőjű okostévé kell, mert lehet, hogy egyébként több áramot fogyaszt, mint egy B-s besorolású, 30 centis átmérőjű, kevéssé korszerű készülék. Ilyenkor mérlegelni kell, hogy a takarékossági szempontot is figyelembe véve ellátja-e a vállalkozás által kívánt célt az eszköz, és melyik szempont a fontosabb, az áramfogyasztás vagy a látvány. 

Általánosságban elmondható, hogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/09/16/energiavalsag-takarekoskodas-cegek-vallalatok-rezsicsokkentes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lehet, hogy nettó befizetők leszünk, de ezen nem szabad múlnia az uniós tagságnak

Lehet, hogy nettó befizetők leszünk, de ezen nem szabad múlnia az uniós tagságnak

Orbán Viktor tusványosi beszédében arra is utalt, hogy 2030 környékére nettó befizető lehet az Európai …