2023. február 3., péntekMa Balázs napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.02.03. Balázs Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Hogy jut el orosz olaj a szankciók ellenére az Egyesült Államokba?

Hirdetés

Hogy jut el orosz olaj a szankciók ellenére az Egyesült Államokba?

A szankciók miatt India vált az orosz olaj legnagyobb vásárlójává Kínával együtt. Mindkét ország jelentős árengedménnyel veszi a nyersanyagot Moszkvától.

Napi 1,2 millió hordó olajat vett decemberben India Oroszországtól – írja a Bloomberg. Januárban ez még tovább növekedett napi 1,7 millió hordóra, de miért?

India nem kizárólag saját céljaira vásárol, hanem reexportra is – hangsúlyozza a The Telegraph, amely azt is kikutatta, hova exportálják az Indiában finomított orosz olajat. Elsősorban az Egyesült Államokba, amely az Oroszország elleni szankciók fő kezdeményezője a nyugati világban.

Hirdetés

„Már decemberben kérdezgették a szakértők, hogy mihez kezd India ilyen sok Ural olajjal, és azután januárban ennek mennyisége már napi 1,7 millió hordóra nőtt” – nyilatkozta Viktor Katona, a Kpler vezető olajipari szakértője, aki emlékeztetett arra, hogy az ukrajnai háború előtt az Egyesült Államok az orosz olajtermékek egyik legfontosabb vásárlója volt.

Az USA jelenleg napi 200 ezer hordó Ural olajat importál, melyet Indiában finomítottak. „Indiában a magáncégek és az államiak versengenek az orosz olajért, amelyet finomítás után exportálnak az USA-ba. Ez valóságos nemzeti sporttá vált Indiában” – hangsúlyozza Katona.

10 dolláros diszkont – ennyit alkudtak ki az indiai cégek az oroszoktól, akik a szankciók miatt meg vannak szorulva. „Ha 10 dolláros diszkonttal számolunk, akkor egyetlen óriás olajszállító tankeren 10 millió dollárt kereshet az indiai importőr” – mondja Viktor Katona, hozzátéve, az Indiában finomított olajból könnyen készülhet aztán dízel az Egyesült Államokban, illetve a másik két nagy importőr országban, az Egyesült Arab Emírségekben, illetve Szingapúrban.

India 5,4 millió hordó nyersolajat importál naponta, ennek 30%-a immár Oroszországból érkezik. Kína ennél is több orosz olajat vásárol, de annak jelentős része csővezetéken keresztül érkezik, így a tengeri olajszállitás tekintetében India az első számú vásárlója az Ural olajnak.

Miért nem zavarja az amerikai hatóságokat a szankciók megkerülése? Mert ily módon alacsonyan lehet tartani az árakat a benzinkutaknál az Egyesült Államokban, ahol a benzin és a dízel ára rendkívül nagy mértékben befolyásolja a közvélemény ítéletét az épp aktuális kormányzatról.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230118_Hogy_jut_el_orosz_olaj_a_szankciok_ellenere_az_Egyesult_Allamokba#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dimenziót ugrottunk, megérkeztünk a drága élelmiszerek világába

Dimenziót ugrottunk, megérkeztünk a drága élelmiszerek világába

A várakozásoknak megfelelően ugyan csökkent, de csak elenyésző mértékben a Takarék AgrárTrend Index értéke 2022 …