2023. február 2., csütörtökMa Karolina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.02.02. Karolina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Hódmezővásárhelyen is kötbért kell fizetni a távhőcégnek, mert kevesebb gáz fogyott

Hirdetés

Hódmezővásárhelyen is kötbért kell fizetni a távhőcégnek, mert kevesebb gáz fogyott

Még senki sem tudja mekkora kötbért kell majd fizetnie a távfűtés földgázfelhasználása után decemberre, de gyanítható, hogy az viszonylag enyhe november után fizetendő nyolcmillió forint után a szintén enyhe decemberre sem lesz az olyan kiugróan magas, mint Miskolcnak vagy Szegednek kell kinyögnie – írja a Hodpress. Igaz a léptékek is mások, hiszen a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. 32 ezer 500 lakossági- és közel 500 egyéb felhasználónak biztosítja a fűtést és a meleg vizet. Ez a cég két hónap után 160 milliós kötbérszámlát kapott, a Szegedi Szetáv, mely 28 ezer lakást és 500 intézményt lát el összesen 190 milliót kénytelen kifizetni.

Hódmezővásárhelyen közel háromezer lakásban és illetve számos közintézményben, iskolákban, óvodákban, önkormányzati fenntartású intézményekben és a kórházban is a HVSZ Zrt. szolgáltatja a távfűtést. A cég távfűtési részegység vezetője, Varga Ferenc elmondta, hogy 14 ezer Gigajoule mennyiséget kötöttek le. A városban geotermikus alapú a távfűtő rendszer, ezért novemberben nem kellett az előszerződött mennyiségű gázzal ráfűteni a termálvízre, ugyanis enyhe volt az időjárás és a felhasználók is takarékoskodtak a fűtéssel. Ezért azonban novemberben úgynevezett „alulfogyasztás” történt földgázból, s decemberben meg is érkezett emiatt a nyolcmilliós kötbér.

Az Újbuda sportközpontját üzemeltető Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft is tízmilliós kötbérszámlát kapott. A cégnek azért kell ekkora összeget fizetnie, mert nem használta el az általa lekötött hőmennyiséget. A sportszolgáltató vezetése korábban egy tárgyalás alkalmával jelezte, hogy nem tudják a lekötött mennyiséget felhasználni, tekintettel arra, hogy a távhő egységára a tizenötszörösére nőtt a tavalyi év közben és ők is, mint mindenki a rezsi csökkentésére törekszik.

Hirdetés

Ahogy arról korábban írtunk, negyedével kevesebb gáz fogyott eddig télen, mint egy évvel korábban. A fogyasztáscsökkenést elsősorban az enyhe időjárás okozza, de szerepet játszanak az országszerte bevezetett takarékossági intézkedések is – amelyekre a kormány szólította fel az önkormányzatokat.

Korábban is létezett a kötbér, de akkor az egész fűtési szezonra számolták ki, most pedig havonta. Így előfordulhat, hogy ha februárban viszont többet kell fűteni, akkor pedig a kvóta túllépéséért fizethetnek büntetővámot a távhőcégek.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230117_Hodmezovasarhelyen_is_kotbert_kell_fizetni_a_tavhocegnek_mert_kevesebb_gaz_fogyott#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A rendszerváltás óta nem láttunk ilyet a magyar gazdaságban

A rendszerváltás óta nem láttunk ilyet a magyar gazdaságban

Az elmúlt hetekben több olyan elemzés is napvilágot látott, többek közt a Portfolio hasábjain, amelyben …