2022. július 4., hétfőMa Ulrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.04. Ulrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Hiányszakmák gondjain segíthet a debreceni nyomdaipari modell

Hirdetés

Hiányszakmák gondjain segíthet a debreceni nyomdaipari modell

A Nyomda- és Papíripari Szövetség (FEDPRINT) szerint az ágazat utánpótlás-problémáit enyhítheti a szövetség által életre hívott, kísérleti fázisban járó oktatási projekt is, amely akár más hiányszakmák munkaerőgondjait is orvosolhatná.

Orgován Katalin, a FEDPRINT elnöke elmondta: a debrecenihez hasonló, korszerűen felszerelt tanműhelyeknek kulcsszerepük van abban, hogy a tanulók naprakész tudással lépjenek be a nyomdászszakma világába, amely ma már döntően a digitalizáción alapuló, kreativitást is igénylő pálya.

Eltűnt a dolgozók egyharmada

A szövetség, amelynek tagjai a komplett szakma dolgozóinak mintegy nyolcvan százalékát foglalkoztatják, idén átfogó kutatást végzett a nyomdaipar helyzetéről, amelyből kiderült: a cégek még a szintén aggályos papírhiánynál is jobban tartanak a munkaerő jövőbeni rendelkezésre állásától. A felmérés válaszadóinak mintegy kilencven százaléka szerint nem biztosított a munkaerő-utánpótlás, pedig a jelenleg nagyjából tízezer főt foglalkoztató szektor akár azonnal több ezer munkavállalót is fel tudna szívni.

Hirdetés

Az Európai Unió nyomdaiparából 2000 után szűk két évtized alatt 290 ezer fő – a teljes foglalkoztatotti állomány bő harmada – tűnt el,

holott a szektor kibocsátási volumene – elsősorban a csomagolóanyagoknak köszönhetően – növekvő tendenciát mutat.

Az ágazat utánpótlás-problémáinak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/06/15/gazdasag-nyomdaipar-munkaerohiany-debrecen/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Már felcsillant a remény a gázválság megoldására, de még rosszabb lett a helyzet

Már felcsillant a remény a gázválság megoldására, de még rosszabb lett a helyzet

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az Egyesült Államok most először szállít több földgázt Európába LNG-s tartályhajókon, …