2023. február 8., szerdaMa Aranka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.02.08. Aranka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Hiába mondja a kormány, hogy perel az Erasmus-pénzekért, sokra nem megy vele

Hirdetés

Hiába mondja a kormány, hogy perel az Erasmus-pénzekért, sokra nem megy vele

Pontosan tudta a magyar kormány, hogy az Európai Unió felfüggesztheti a közérdekűnek titulált alapítványok alá szervezett egyetemek részvételét az Erasmus+ és a Horizont Európa programban, még ha most a meglepettet játssza is. Az Európai Bizottság többször is jelezte, hogy fenntartásai vannak az egyetemek tulajdonosi jogait gyakorló, politikai befolyás alatt álló – minisztereket és más fideszes politikusokat a soraikban tudó – testületek miatt. Ezek helyet kaptak a magyar helyreállítási alap befagyasztásával kapcsolatos tárgyalások tavaly novemberi és decemberi dokumentumaiban is.

Nincs félreértés az Erasmus-ügyben, már régen szóltak, hogy nem fideszesekkel kéne teletömni a kuratóriumokat

A kormány már december 15-én megkapta az értesítést, hogy a modellváltó egyetemek nem vehetnek részt az Erasmus és a Horizont programokban, most mégis úgy tesz, mintha váratlanul érte volna az erről szóló döntés. Ráadásul az Európai Bizottság régóta figyelmeztetett a kuratóriumokban ülő fideszes politikusok összeférhetetlenségére, és esélyt is adott a magyar kormánynak, hogy oldja meg a problémát, mégsem történt semmi.

Az Európai Unió Tanácsa decemberi határozatában például feketén-fehéren ez áll: „Nem tehető jogi kötelezettségvállalás semmilyen, a 2021. évi IX. magyar törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, illetve semmilyen, az ilyen közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott jogi személlyel.”

Hirdetés

A pénzek visszatartása tehát olyan eljárások részét képezi, amelyek alfejezetei ellen nem lehet perre menni – mondta a HVG-nek egy európai jogban járatos jogász.

Vagyis hiába ígérte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány bírósági úton vesz elégtételt, a kiutat az jelentené, ha érdemben foglalkozna a bizottsági kérésekkel.

Arról, hogy miért sántít a kormány analógiája, hogyan jutottunk el idáig, és hogy pontosan mit jelenthet a hazai tudományos életnek a pénzek megvonása, a csütörtökön megjelenő HVG-ben és hamarosan a HVG360-on olvashatnak.

© HVG

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230118_Hiaba_mondja_a_kormany_hogy_perre_megy_az_Erasmuspenzekert_sokra_nem_megy_vele#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bajban az ingatlanpiac, nem állnak sorban a „vacakokért”

Bajban az ingatlanpiac, nem állnak sorban a „vacakokért”

Baj van az ingatlanpiacon „Észszerű gondolkodás ereszthet gyökeret az ingatlanpiacon 2023-ban” – az Index 2022-es …