2023. február 6., hétfőMa Dóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.06. Dóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Hiába az infláció, a magyarok nem a karácsonyfán spórolnak

Hirdetés

Hiába az infláció, a magyarok nem a karácsonyfán spórolnak

„A fenyőfák mennyisége viszonylag fix” – mondta az Indexnek Boross Dávid, az Oázis Kertészet ügyvezető igazgatója arra a kérdésre, hogy mennyi fa fogy el a karácsony előtti időszakban. Arról is beszélt, hogy a háztartások számában, illetve a hagyományokban nincs nagy változás, ez pedig az eladott mennyiséget is egy szűk keresztmetszet között tartja.

Ezzel egybecsengően nyilatkozott Treer András. A Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szakmai tanácsadója elmondta: a magyarországi termelők az elmúlt években megszokott famennyiséggel készülnek az idei karácsonyra is.

Teret nyerhet a Nordmann, vagy nem?

A korábbi időszakban elmozdult a kereslet a „tökéletes karácsonyfa”, a Nordmann-fenyő irányába. „Ez a fenyőtípus nem szúr, nem hullajtja a levelét, könnyen díszíthető” – mondta Boross Norbert, hozzátéve: ez az egyik oka a népszerűségének, a másik pedig, hogy az utóbbi időben egyre többen megengedhették maguknak.

Az elmúlt pár évben kisebbre nyílt az olló a nordmann és lucfenyő árai között. Míg korábban a nordmann kétszer annyiba került, mint a luc, addig mára sok helyen ezer forint sincs a két fatípus méterenkénti ára között.

Hirdetés

Boross Norbert szerint ez a trend idén elérkezhet a Rascasse-kanyarhoz. A jobb minőségű Nordmann-fenyő iránti kereslet csökkenhet és a luc felé fordulhatnak a vevők. Máshogy látja Treer András, aki szerint idén is fokozódik a nordmann iránti kereslet, míg a lucfenyő irányába némileg csökkenhet az érdeklődés.

Így alakulhatnak az árak

A lucfenyők magyarországi termelők kezei közül kerül a kereskedők platójára, míg a nordmann esetében jóval nagyobb arányt tesz ki az import – mondta Boross Norbert.

Az ünnepi fenyőfakínálat háromnegyedét fedi le a hazai termelés, a maradék 25 százalékot importból egészítik ki. Ez a Nordmann-fenyőt jelenti, ami Dániából érkezik hozzánk – egészítette ki Treer András.

„A lucfenyők árát nem a napjainkban begyűrűző kedvezőtlen gazdasági hatások határozzák meg, hiszen az idén az otthonokba kerülő fákat már évekkel ezelőtt elültették, a termelőket pedig az akkor aktuális költségek terhelték, nem pedig a mostani inflációval, vagy épp alapanyagár-emelkedéssel sújtott terheket kell beépíteni az árakba” – vázolta Boross.

Míg a lucfenyő idei áraiba főként a szállítási költségek növekedése épül be, addig a nordmann áránál az importból fakadó költségnövekedések játszhatnak szerepet, ami jellemzően a forint gyengülése az euróval szemben.

Mindez 20-30 százalékos emelkedést vetít előre a kiskereskedelmi áraknál ennél a típusnál

– tette hozzá.

A kisebb lucfenyők árában azonban alig várható változás, „gyakorlatilag kapott egy ársapkát az előző évhez képest”. Ezzel szemben a prémium Nordmann-fenyő méterenkénti ára minimum 30 százalékkal emelkedik. „Ez a kettősség vezethet az említett trendváltozáshoz” – mutatott rá a szakember, aki szerint mindezt szociális szemüvegen keresztül vizslatva nem kapunk rossz képet, hiszen a szűkösebb büdzsével rendelkező háztartások is megtalálhatják a pénztárcájuknak megfelelő fát, a jobb helyzetben lévők számára pedig továbbra is elérhetők a prémiumtermékek, plusz néhány ezer forintért.

Boross Norbert szerint a lucfenyők ára 4-6 ezer […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/27/fenyofa-fenyofapiac-diszkerteszek-cserepes-fenyo-normand-fenyo-lucfenyo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hasztalan lehet Észak-Korea narancsfényű készpénzfertőtlenítő berendezése

Az észak-koreai kormány tavaly májusban országszerte elrendelte a gyógyszertáraknak, hogy vásárolják meg a bankjegyek fertőtlenítésére …