2023. június 4., vasárnapMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Hernádi Zsolt: Az ársapka és az extraprofitadó nem segítenek a megtakarításban

Hirdetés

Hernádi Zsolt: Az ársapka és az extraprofitadó nem segítenek a megtakarításban

A „Változásvezetés gyakorlata: vállalatvezetői tapasztalatok előadássorozat keretein belül beszélt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a Budapesti Corvinus Egyetemen csütörtökön.

A Portfolio beszámolója szerint az előadáson az orosz–ukrán háborúra adott gazdasági válaszok, a kialakulóban levő kétpólusú világrend, a rezsicsökkentés és a politika „úri huncutságai” is szóba kerültek.

Politikai döntések miatt nem lehet behozni kőolajat

A jelenlegi makrogazdasági helyzetben az előadásában elsőként az alkalmazkodási képességet emelte ki.

A Mol elnök-vezérigazgatója szerint egy gazdasági szükségszerűséget teljesen nélkülöző, tisztán politikai megfontolás volt arra egyszerűsíteni az oroszokkal való gazdasági együttműködést, hogy valaki elítéli-e az ukrajnai agressziót vagy sem.

Hirdetés

A vállalatvezető úgy véli, egy újabb kétpólusú világrend kialakulása van kilátásban Amerika és Kína között.

Hernádi Zsolt szerint a gazdasági racionalitás zárójelbe került az elmúlt időszakban. A lélegeztetőgép-vásárláshoz hasonló pánikreakciók megmutatták, mennyire sérülékeny a globális piacgazdaság.

Európa jelenleg egyértelmű elszenvedője az üzleti racionalitás hiányának, hiszen rendkívül magas az európai országok energiafüggősége, ezt megváltoztatni pedig sok idő és pénz – fogalmazott a Mol elnök-vezérigazgatója, aki rávilágított, hogy a politikai döntések miatt nem lehet behozni a kőolajat és a dízelt.

Ezért rengetegen utaztatják az olajat nagy konténerhajókon, ez pedig rendkívül drága, környezetromboló.

Az egész utaztatásos történet tulajdonképpen olyan, mint amikor azt mondják a Horgász a pácban című filmben a kutyának, hogy »Gyere ide, takarodj!«

– fogalmazott Hernádi Zsolt, aki úgy folytatta: ez nagyon költséges, és egy picit meg is esszük vele a jövőnket. A vállalatvezető emlékeztetett arra a tényre is, amikor az ellátásbiztonság és a geopolitikai megfontolások határozzák meg a döntéseket, akkor a korábban mindenki által rendkívül fontosnak tartott klímavédelem háttérbe szorul.

Példaként a német kormányt hozta fel, ahol felfuttatták a szénerőművek használatát, és növelték a szénimportot, ráadásul távoli helyekről.

A napenergia segített volna

A Mol elnök-vezérigazgatója emlékeztetett arra is, hogy a kormányzati beavatkozások – legyen az az ársapka vagy az extraprofitadó 

nem segítik az energiavállalatokat a megtakarításban és abban, hogy elég tőkét képezzenek a zöld átálláshoz.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/04/27/mol-hernadi-zsolt-beszed-orosz-ukran-konfliktus-globalizacio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ideje átgondolni a pályaválasztást: a mesterséges intelligencia arannyal kövezi ki a karrierutakat

Ideje átgondolni a pályaválasztást: a mesterséges intelligencia arannyal kövezi ki a karrierutakat

„Hiába tud ma már sok mindent a mesterséges intelligencia (MI), fel kell készíteni a munkavállalókat, …