2020. október 22., csütörtökMa Előd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.22. Előd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Havi 1500 forintot költünk fertőtlenítőre, 900 forintot maszkra

Havi 1500 forintot költünk fertőtlenítőre, 900 forintot maszkra

Egy átlagos hónapban nagyjából 15 ezer forintot költ el egészséggel kapcsolatos termékekre, főleg receptre vagy anélkül kapható gyógyszerekre egy átlagos, 18–69 év közötti magyar. Az összeg szinte teljesen független az életkortól és az anyagi helyzettől – idézte a Cofidis Hitel Monitor augusztusi egészségügyi, országosan reprezentatív felmérésének megállapításait a Forbes. Mintegy 18–19 ezer forintot költenek például a szülők, a nyugdíjasok, a háztartásbeli foglalkoztatottak és a nem dolgozók.

A felmérés szerint az ebbe a korcsoportba tartozók 75 százaléka vesz rendszeresen receptköteles gyógyszereket, és nagyrészt ugyanekkora arányban vásárolnak a recept nélkül is kapható termékekből. Fertőtlenítő szereket kétharmaduk vásárol, de maszkot mindössze ötből hárman. Étrendkiegészítőket és egészséget támogató készítményeket (csepp, vitamin, gyógytea) a lakosság közel fele vásárol patikában vagy patikán kívül, míg gyógyászati segédeszközökre (talpbetét, inhalátor, vércukormérő csík) közel harmaduk költ.

A lakosság húsz százalékának volt az elmúlt két évben volt olyan nagyobb egészségi állapottal kapcsolatos kiadása – saját maga vagy a szűkebb családja számára –, ami meghaladta a szokásos havi kiadásának keretét.

A harminc év alattiak 31 százaléka, a 250 ezer forint feletti havi nettó jövedelemmel rendelkező háztartások 28 százaléka, a gyermeket nevelők 26 százaléka nyilatkozott így, de azok körében is többen állították ezt (26 százalék), akik legalább évente egyszer igénybe vesznek valamilyen magán-egészségügyi ellátást legalább évente.

Ezek a költések leggyakrabban (38 százalék) nagyobb műtéti eljárást nem igénylő beavatkozásokat jelentettek, például gyógyszerkiadást, vizsgálati díjat, gyógyászati segédeszközt, speciális táplálkozást vagy rehabilitációt (szanatórium, kúra).

A megkérdezettek közel negyedének azonban nagyobb beavatkozások (műtét, szülés, kórházi kezelés) során keletkezett jelentősebb kiadása. Többségüknek (51 százalék) ez 50 ezer forintnál alacsonyabb összeget jelentett, 26 százalékuknak 20 ezer forint alattit. Ugyanakkor a magasabb összegek sem ritkák, egy átlagos „rendkívüli” kiadás 142 ezer forintra is rúghat. (Átlagosan többet költöttek egy-egy ilyen alkalommal a magasabb jövedelműek, a 40 év felettiek, a férfiak, a felsőfokú végzettségűek, a Nyugat-Magyarországon élők, a vidéki városokban élők, a foglalkoztatottak, és azok, akik valamilyen nagyobb beavatkozáson estek át.)

Ezeket a rendkívüli kiadásokat többnyire a havi fizetésből finanszírozzák az emberek, de a lakosság negyedének már a megtakarításait is meg kell csapolnia hozzá.

Családi, baráti kölcsönre 15 százalék számíthat, 10 százalék tett említést arról, hogy kifizetik a beteg helyett a kezelés árát. A lap szerint a háromnegyedük jellemzően csak egyetlen forrást vesz igénybe, de negyedük kettő, illetve három vagy annál több „zsebből” fedezi a kezeléshez szükséges összeget. Az egészségpénztári egyenlegből vagy a biztosításból fizetett beavatkozások nem jellemzőek (3-4 százalék), a hitelre történő kezelések pedig kifejezetten ritkák (1 százalék).

Utóbbi lehetőségről egyébként a magyarok 61 százaléka még egyáltalán nem is hallott. 

A túlnyomó többség (82-86 százalék) hallott már az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/10/07/egeszsegugy_maganellatas_raforditas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Folyamatosan töltögetik az ampullákat a Richternél

Folyamatosan töltögetik az ampullákat a Richternél

Múlt hétfőn ment ki az első szállítmány a Gyömrői útról hét egészségügyi intézménybe, három kórházba …