2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Használhatatlan a kormány vakcinás táblázata

Hirdetés

Használhatatlan a kormány vakcinás táblázata

Sok sebből vérzik az a táblázat, amelyet vasárnap tett ki a kormány a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) Facebook-oldalára. A kimutatás a többi között azt hivatott igazolni, hogy a keleti vakcinák is vannak olyan hatásosak, mint a nyugatiak. Gulyás Gergely miniszter a múlt csütörtöki Kormányinfón szó szerint ezt mondta:

Az adatok alapján a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb az összes oltóanyag közül.

Állításának biztosan van politikai megalapozottsága, hiszen az Európai Unióba Magyarország hozza be egyedüliként a kínai oltóanyagot – egy nem tisztázott feltételek szerint kiválasztott magyar cégen keresztül –, ám a hazai felmérések szerint a lakosság körében nagyon alacsony a vakcina elfogadottsága. Ezt a kormány a baloldal nyakába varrja, a DK például bizonytalan hatékonyságúnak, ismeretlen működésűnek nevezte a BBIBP-CorV névre hallgató oltóanyagot, míg volt MSZP-s politikus, aki emberkísérletnek nevezte a kínai vakcina használatát. Viszont több millió adagot vásároltunk belőle, így a kormány minden erejével azon van, hogy rávegye az embereket: adassák be maguknak a szert. A táblázatot is jó eséllyel ezért rakták össze.

Hirdetés

Elöljáróban annyit, hogy számtalan magyar biológus, immunológus és egyéb orvos kifejtette már a véleményét a Sinopharm vakcinájáról. Egységesen az volt az álláspontjuk, hogy a klinikai fázis 1-es és fázis 2-es vizsgálatok ígéretesek voltak, az oltóanyag hatékonysága megfelelő, ám a fázis 3-as, több tízezres minta részletes elemzését senki sem látta, s amíg ezt nem közlik a kínaiak, nem lehet betonbiztosan állítani, hogy mely korcsoportokban milyen hatékonyságot mutatott a szer.

A KTK táblázatából az látszik, hogy

az immunizáció után (nem tudni, ez az első vagy második oltást jelenti) azok betegedtek meg legtöbben százezer oltottra vetítve, akik a Pfizer vagy az Astrazeneca oltóanyagát kapták,

míg az immunizáció után elhunytak esetében szintén a Pfizer, valamint a Moderna vezet.

A táblázat koronavírusos halálozási adatokat is tartalmaz, amelyek statisztikai, elemezhetőségi problémáiról Ferenci Tamás biostatisztikus közölt véleménycikket az Indexen a múlt héten. A szakember a fenti táblázatról most a Telexnek úgy nyilatkozott, „ez a táblázat egy szégyen, őszintén remélem, csak és kizárólag politikusok vettek részt az összeállításában, és nem itt tart a magyar gyógyszerügy, nem itt tart a hivatalos szervek tudományos felkészültsége, mert ez ilyen formában egy szegénységi bizonyítvány”.

Ami miatt a kutató felháborodhatott, annak többek között az az oka, hogy

a táblázatban szereplő adatok számításának nem tisztázott a módszertana, nem tudni, milyen beoltott korcsoportokat néztek, mely vakcinával oltottaknak volt például alapbetegsége.

Azt a korábbi kormányzati tájékoztatásból tudjuk, hogy az első hetekben az oltási rend alapján az időseket kezdték el oltani, és a Pfizer/BioNTech vakcinájával, márpedig az ő körükben sokkal magasabb a halálozás, plusz náluk a sűrűbben előforduló krónikus betegségek növelik a halálozási rizikót, így ez még biztosabbá teszi, hogy például a Pfizerrel oltottak körében magasabb lesz a mortalitási ráta.

Nem Ferenci az egyetlen, aki megrökönyödött a táblázat láttán: Karikó Katalin, a koronavírus elleni mRNS-vakcina egyik kifejlesztője Facebook-posztban szedte szét a látottakat.

Egy februári webinárium végén, amelyen Kemenesi Gábor virológus, Duda Ernő immunológus, Rusvai Miklós virológus és Tóth Sándor virológus vett részt, Tóth Sándor azt mondta: „Szépen kérek mindenkit, hogy ne keverjük össze az egészségügyi szükségletet a politikával! Amikor a járványról beszélünk, felejtsük el végre a politikát!” Akkor egyetértettünk vele, most a táblázat hitelességéről kérdeztük.

Ez egy összetákolt táblázat, ha egy szóban kellene elmondanom róla a véleményemet, ebben a formában teljesen használhatatlan. Egy biostatisztikus legalább egy tucat okot tudna elővenni, hogy miért nem lehet használni ezt a kimutatást

– kezdte az értékelést az Indexnek a szegedi kutató biológus.

Mint mondta, már az elején szembeötlik több dolog is, ami hamissá teszi a táblázat alapján kirajzolódó képet. Egyrészt a Pfizer vakcinája december 26-a óta van forgalomban, tehát időben ezt adjuk legrégebb óta, arányaiban ezért lehetett ennél a szérumnál a legtöbb oltás utáni megbetegedés. A Modernából adtuk be a legkevesebbet, a Sinopharmból pedig eleinte a krónikus betegeknek lehetett adni, aztán a 65 év felettiek közül mindenkinek. Nincs részletezett háttere annak sem, hogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/04/27/kormanyzati-tajekoztatasi-kozpont-vakcina-tablazat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Jövőre több adókönnyítéssel számolhatnak a vállalkozások

Jövőre több adókönnyítéssel számolhatnak a vállalkozások

Jövő júliustól 15 százalékra csökken a munkabért terhelő szociális hozzájárulási adó, továbbá a cégek által …