2023. június 4., vasárnapMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Háromoldali infarktust okozott a világnak az ukrajnai háború Szijjártó Péter szerint

Hirdetés

Háromoldali infarktust okozott a világnak az ukrajnai háború Szijjártó Péter szerint

Tripla – energetikai, élelmezésbiztonsági és gazdasági – válság sújtja a világot az ukrajnai háború miatt, amelyet a brüsszeli intézkedések csak tovább súlyosbítanak, a megoldást egyedül a béke hozhatja el – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a fejlesztési ügyekkel foglalkozó európai uniós tanácsülést követő sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy

az ukrajnai háború árát az egész világ fizeti, és az energiaellátási, élelmezésbiztonsági és gazdasági krízis hatásai súlyosbodnak, ezek közül legalább kettő 94 országot sújt az ENSZ szerint.

Bár az energiaárak stabilizálódtak, de a korábbinál jóval magasabb szinten, az infláció és a kamatlábak emelkedése pedig jelentős növekedési potenciáltól fosztott meg számos országot, így Magyarországot is – mutatott rá.

Hirdetés

Hozzátette: az élelmiszer-ellátási válság súlyos biztonsági kockázattal jár, ugyanis épp a legsérülékenyebb helyzetben lévő afrikai és közel-keleti államokat sújtja leginkább, így erőszakba torkollhat, a terrorveszély erősödéséhez vezethet, így végső soron újabb bevándorlási áradatot indíthat. Márpedig egy újabb masszív migrációs hullámot Európa a jelenlegi állapotban nem volna képes kezelni – figyelmeztetett.

A helyzet az, hogy erre a tripla válságra súlyosan hibás brüsszeli válaszok születtek. Olyan, súlyosan elhibázott brüsszeli válaszok, amelyek a háború árát még tovább növelik Európában

– jelentette ki.

Szijjártó Péter ezen „önsorsrontó intézkedéseket” taglalva úgy véli: korlátozások helyett növelni kellett volna az Európába irányuló energiaszállítást, Brüsszel ráadásul nem segíti, hanem akadályozza a tagállamokat abban, hogy maguk tudják előállítani a szükséges energiamennyiséget, így például nagy a nyomás a nukleáris szankciók elrendelését illetően is. „Magyarország semmifajta, még minimális, bármilyen kicsi nukleáris szankcióhoz sem járul hozzá” – közölte.

A gazdaság területét érintve hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok patrióta intézkedéseket léptetett életbe, ezzel szemben az Európai Unió csak további szankciókat. „Az amerikai intézkedés jó minden amerikai gazdasági szereplőnek, a brüsszeli intézkedés pedig rossz minden európai gazdasági szereplőnek, gyakorlatilag teljes mértékben kiütötték az európai gazdaság versenyképességét” – fogalmazott.

Minden egyes nap növeli az árat

Az élelmezési válság kapcsán emlékeztetett azon célkitűzésre, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/05/04/szijjarto-peter-gazdasagi-valsag-vilaggazdasag-energetika-elelmiszerbiztonsag-orosz-ukran-haboru-ukran-gabona/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ideje átgondolni a pályaválasztást: a mesterséges intelligencia arannyal kövezi ki a karrierutakat

Ideje átgondolni a pályaválasztást: a mesterséges intelligencia arannyal kövezi ki a karrierutakat

„Hiába tud ma már sok mindent a mesterséges intelligencia (MI), fel kell készíteni a munkavállalókat, …