2022. december 7., szerdaMa Ambrus napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
2022.12.07. Ambrus Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Hány LNG hajó szükséges Európa fűtéséhez?

Hirdetés

Hány LNG hajó szükséges Európa fűtéséhez?

A legtöbb Európai ország az LNG kapacitások és infrastruktúra fejlesztésében látja az optimális irányvonalat. Az olyan országokba, ahol közvetlen nem felvehető az LNG gáz, ott pedig a gázvezetékek kibővítését vették célba – írja elemző cikkében az Oecunomus.

Az európai háztartásoknál a gázfogyasztás a teljes felhasználás egyharmadát tette ki a 2020-as évben. Ugyanakkor a növekvő gázárak másmegoldás felé ösztönzik a háztartások és a vállalati szektor szereplőinek energiafelhasználását.

Az Európai Bizottság 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. közötti időszakban egy olyan gázfelhasználási célt határozott meg, miszerint a tagállamoknak 15 százalékkal szükséges csökkenteniük a gázfogyasztásukat.

Hirdetés

Ez a javaslat különbözőképpen érinti a tagállamokat. Az idei téli időszakra való európai gázfeltöltés sikeresen lezajlott. Az enyhe időjárásnak köszönhetően a gáztározók töltöttsége a meghatározott célszint fölött van. Ugyanakkor, az Oroszországra kivetett szankciók miatt a következő évben az orosz gáz hiányában kell megtelíteni a tározókat. Ehhez a legkönnyebb út az LNG import növelésén keresztül valósulhat meg.

Az LNG európai körforgása

A 2010-es évek elején, a tavalyihoz szinte azonos mennyiségű cseppfolyósított gáz érkezett Európába. Ez a mennyiség 2012 és 2018 között mérséklődött, azonban az elmúlt 3 évben a kétszeresére emelkedett. Az európai energiaválságnak köszönhetően az idei év pedig rekordmértékű lesz.

Az idei legnagyobb exportőr az Egyesült államok volt, majd Oroszország és Katar következett. Az oroszországgal szembeni szankciók miatt ugyanakkor más szövetségest kell találni az LNG behozatalára.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/22/energia-veszelyhelyzet-lng-terminalok-europa-gazfogyasztas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Már meg is jelent a Magyar Közlönyben, hogy eltörlik az üzemanyagár-stopot

Már meg is jelent a Magyar Közlönyben, hogy eltörlik az üzemanyagár-stopot

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója kedd este fél tizenegykor …