2021. június 16., szerdaMa Jusztin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.16. Jusztin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Hamarosan még többet érhet a szuperolcsó csokos lakáshitel

Hirdetés

Hamarosan még többet érhet a szuperolcsó csokos lakáshitel

A csok – családi otthonteremtési kedvezmény – egy vissza nem térítendő támogatás, melynek összege a vállalt vagy meglévő gyermekek számától és a lakáscél jellegétől függően 600 ezer forint és 10 millió forint között változhat. Ahogy a táblázatunkban is látható,

az állam leginkább az új építésű ingatlan vásárlását és az építést támogatja,

Hirdetés

míg használt ingatlan megvásárlásra lényegesen kisebb összeget lehet kapni.

A csok jelentősége felértékelődött 2021-től, ugyanis idéntől újabb kedvezmények kapcsolódnak hozzá. Egyik ilyen a vagyonszerzési illeték elengedése akkor, ha valaki csoktámogatás igénybevételével vásárol, ami egy 50 millió forintos ingatlan esetében bizony 2 millió forint megtakarítást jelenthet. Alapesetben ugyanis a vételár 4 százaléka a vagyonszerzési illeték mértéke, bár számos esetben kaphatunk kedvezményt.

csok-osszege2-1

Fotó: Bankmonitor

A másik fontos, 2021-től elérhető kedvezmény az új építésű lakások áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése – ez egyébként mindenkire érvényes, vagyis nincs csokigényléshez kötve –, ám a csokos vásárlók még ezt az 5 százalékot is visszaigényelhetik utólag. (Egy 50 millió forint + áfás ingatlan esetében ez utóbbi 2,5 millió forint pénzügyi előnyt eredményezhet.) Saját erőből – generálkivitelező nélkül – történő építkezések esetén a számlák 27 százalékos adótartalmát igényelhetik vissza az építkezők, a támogatás maximális összege ebben az esetben 5 millió forint lehet.

Ugyancsak újdonság, hogy már akár egy tetőtér-beépítéssel létrejövő többgenerációs családi ház is megfinanszírozható csoktámogatásból, erre pedig az új építésű ingatlanok támogatási összegei érvényesek. Ezzel azok a párok is támogatáshoz juthatnak, akik a szülők házának tetőterében alakítanák ki saját otthonukat. (Vagyis a tetőtérben kialakított lakásnak más lesz a tulajdonosa, mint a lenti résznek.)

Mindenképpen szót kell ejteni a már egy ideje elérhető falusi csokról is, ami <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2021/06/02/csok-lakashitel-lakaspiac-bankmonitor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Orbán Viktor nagy feladatokról számolt be

Orbán Viktor nagy feladatokról számolt be

Jó alap az 5,5 százalékos gazdasági növekedés eléréséhez a költségvetés, de önmagában nem elegendő – …