Megkapta az európai uniós forgalomba hozatali engedélyt a lisztbogár lárvájából készült por – adta hírül a az Eunews.it a napokban. A tenebrio molitor latin néven ismert lisztbogár lárvája – vagyis a horgászcsaliként is kedvelt lisztkukac – UV-kezelt, porrá őrölt élelmiszertermék-összetevőként kerülhet a boltok polcaira, miután január 20-án jóváhagyták forgalomba hozatalát.
Az engedélyt jó öt éve igényelte a francia a Nurti’Earth, és öt évig övé lesz a kizárólagos forgalmazási jog. A rovarfehérje-por tehát felkerült az új élelmiszereket felsoroló uniós listára, amelyen azok a termékek szerepelnek, amelyeket 1997 előtt nem fogyasztottak a kontinens lakói. A lisztkukac-por emberi fogyasztásra alkalmasságát négy éve hagyta jóvá az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA), és a jóváhagyást követő 20. nap után forgalomba is hozhatják, de csak bizonyos feltételekkel, ami azt jelenti, hogy
a rovarfehérjeport kenyerek, édes és sós péksütemények, tésztafélék, burgonyából készült termékek, sajtok, tejtermékek, valamint gyümölcs és zöldségkészítmények összetevőjeként alkalmazhatják.
A lap emlékeztet, hogy a fenntarthatóság szempontjából egyre nagyobb szerepe lehet a rovaroknak nem csak az emberi élelmezésben, de a haszonállatok takarmányozásában is.
A magyar kormány hevesen ellenzi az ilyen termékeket, mondván, hogy a magyarok elsöprő többsége nem kér a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszerekből, ugyanakkor százmilliókkal támogatja a takarmányozási célú termelést, sőt a nagy horgászként is ismert Áder János korábbi államfő is beszállt az az Agroloop Hungary Kft. Üllőn felépült lárvagyárába, amit a régió legnagyobb ilyen üzemeként tartanak számon.
Ha esetleg viszolyogna a gondolattól, hogy lárvaporos kenyeret fogyasszon, megnyugodhat. A hazai szabályozás értelmében a rovarfehérjéből készült élelmiszerek csak külön polcokra kerülhetnek majd a boltokban.