2023. június 6., keddMa Norbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 345,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.06. Norbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 345,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Hamarabb „kapunk” szakembert, célkereszt a kóklerek homlokán

Hirdetés

Hamarabb „kapunk” szakembert, célkereszt a kóklerek homlokán

2023 februárjában 58 napnyi volt a szakemberhiány Magyarországon, azaz egy szakember ennyi nap múlva tudott elkezdeni egy új, számára tipikus nagyságú munkán dolgozni, ha most kapna ajánlatkérést – derül ki a Mapei Kft. 1030 szakember megkérdézésével készült kutatásából. Ez drasztikus, 42 százalékos esés a múlt évi adatokhoz képest.

Békés megyében a legmagasabb a szakemberhiány, a várakozási idő 83 nap, Győr-Moson-Sopron megyében 75 nap. Budapesten 60, Pest megyében 64 napot kell várni szakemberre. A legalacsonyabb Komárom-Esztergom és Tolna megyékben a szakemberek vállalási ideje, mindössze 38 nap.

Szakemberhiány megyénként 2023. február (a szakember megkeresésétől a munka megkezdéséig lévő napok száma). Forrás: Mapei

Szakemberhiány megyénként 2023. február (a szakember megkeresésétől a munka megkezdéséig lévő napok száma). Forrás: Mapei

Minél nagyobb munkáról van szó, annál hosszabb a várakozási idő. Az apróbb javítások várakozási ideje átlagosan 46 nap, a kisebb kivitelezéseké és felújításoké 56 nap, a közepes beruházásoké 66, a nagyberuházásoké 71 nap.

Hirdetés

A legtöbbet idén is generálkivitelezőkre kell várni, átlagosan 75 napot. A kőműves 70, a burkoló 65 napra tud munkát vállalni. A legkevesebb a víz- és gázszerelők vállalási ideje, 27 nap, az épületgépészeké 33 nap, a villanyszerelőké 40 nap.

Forrás: Mapei

Forrás: Mapei

„Az 58 nap átlagos várakozási idő, ami egyébként reális lenne, hiszen a gyakorlat az, hogy mind a szakemberek, mind a megrendelők két-három hónapot tudnak könnyen előre tervezni” – véli Markovich Béla, a Mapei ügyvezetője.

A szakember szerint a csökkenő vállalási idő egyértelműen a kereslet csökkenését jelzi. Érezhető a visszaesés a lakossági piacon, a magánépíttetők kivárnak, sokan reménykednek valamilyen beruházási támogatásban, mint az otthonfelújítási program volt.

Európai szintű munkadíjak

Kelet- és Nyugat-Magyarország között számottevő különbség mutatkozik a munkadíjak tekintetében. A szakipari munkák átlagos négyzetméterára Budapesten és Pest megyében kiugróan magas. Budapesten 9376 forint, Pest megyében 9409 forint a munkadíj négyzetméterenként.

A legalacsonyabb Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a szakipari munkák négyzetméterára, 5448 forint. Vas megyében 5869 forint, Bács-Kiskun megyében 6359 forint a négyzetméterár.

Szakipari munkák átlagos munkadíja vármegyénként 2023. február (forint/ négyzetméter). Forrás: Mapei

Szakipari munkák átlagos munkadíja vármegyénként 2023. február (forint/ négyzetméter). Forrás: Mapei

A Mapei információi szerint a 8636 forintos négyzetméterár már európai szintű munkadíjnak felel meg. Markovich Béla szerint ez fékezi a kivándorlást, ilyen munkadíjak mellett a szakemberek többségének nem éri meg külföldre menni. Azonban, ha tovább csökken a kereslet, hiába a magas munkadíjak, munka nélkül félő, hogy újra felerősödik a szakképzett építőipari dolgozók kivándorlása.

2023-ban a megkérdezett szakemberek kétharmada tervez áremelést, amelynek mértéke átlagosan 14 százalék. Ez azt jelenti, hogy Pest vármegyében és Budapesten átlépheti a 10 ezer forintot az átlagos munkadíj négyzetméterára.

Nincs hiány építőanyagban

A szakemberek 43 százaléka nem érzékel nehézséget az építőanyag-ellátásban. Kisebb nehézséget 53 százalékuk tapasztal, mindössze 3 százalék érzékel jelentős nehézségeket. A legtöbben közülük a faanyagok, szigetelőanyagok és csempeáruk terén tapasztalnak ellátási problémákat.

Az alapanyaghiány a válaszadó szakemberek 75 százalékát befolyásolja kisebb-nagyobb mértékben a határidők betartásában.

A kereslet mérséklődése érezhető a szakemberek hangulatán is, kevésbé optimistán tekintenek a jövőbe. A válaszadók 25 százaléka véli úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok az építőiparban, 26 százaléka nem érzékel változást, míg 49 százalék úgy érzi, hogy jelenleg nem a jó irányba mennek a dolgok.

Az 1937-ben Milánóban alapított Mapei mára a világ legnagyobb gyártója az építőipari ragasztók, fugázók és szigetelőanyagok terén. Az 57 országban 100 leányvállalattal és 86 gyártóegységgel jelen lévő vállalatcsoport 2021-ben 3,3 milliárd euró nettó konszolidált eredményt ért el. Világszerte több mint 11 ezer főt foglalkoztat, naponta 27 900 tonna kiszállított termék fűződik a vállalathoz. A vállalat központja Milánóban található, világszerte 32 kutatóközponttal […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/03/22/epitoipar-epitoanyagok-epitoipari-termeles-mapei-szakemberek-epitoipari-szakember/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyat lépett az Apple, amire a történetében még nem volt példa

Olyat lépett az Apple, amire a történetében még nem volt példa

Az Apple-részvény a délutáni kereskedésben 1,8 százalékkal emelkedett, és 184,36 dollárig jutott, amivel megdöntötte a …