2022. július 4., hétfőMa Ulrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.04. Ulrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Háború lehet az oroszokkal az Északi-sarkvidékért is

Hirdetés

Háború lehet az oroszokkal az Északi-sarkvidékért is

Az interkontinentális hang- és adatforgalom mintegy 95 százaléka a tenger alatti kábeleken, üvegszálas vezetékeken keresztül zajlik, és jelenleg több mint 400 ilyen kábel létezik. Az alaszkai, finn és japán vállalatok egy csoportja, valamint az orosz kormány által tervezett kábelek a jobb digitális infrastruktúra megteremtéséért folyamatosan versengenek egy törékeny, de a védelem és a tudományos kutatás szempontjából egyre fontosabbá váló területen.

Mivel az Északi-sarkvidéken kisebb a földrajzi távolság a kontinensek között, mint attól délebbre, a szakértők szerint egy, a térségen áthaladó kábel gyorsabb kommunikációs csatornával kecsegtet, mivel minél rövidebb egy ilyen, értelemszerűen annál gyorsabb rajta a forgalom. Ráadásul az útvonal egyre inkább megvalósíthatónak látszik: a globális felmelegedés sajnos megteremti a feltételeit a gyorsabb fejlődésnek.

Egy londoni bank, amely adatokat továbbít Tokióba, az északi-sarkvidéki útvonalon keresztül 30-40 százalékkal gyorsabban tudná ezt megtenni, mint ahogy az most lehetséges

– mondta Tim Stronge, a TeleGeography tenger alatti kábeleket vizsgáló cég elemzője, aki nyilatkozatában azt is hozzátette, hogy számtalan iparág, köztük olyanok, mint a védelmi, kőolaj-, gáz- és halászati iparágak, valamint az Északi-sarkvidéken éghajlatkutatást végző tudósok, mind profitálnának a gyorsabb kommunikációból. Szerinte egyébként az ott élő közösségeknek is jobb lenne az internethozzáférése.

Hirdetés

A Far North Digital alaszkai vállalat finn és a japán vállalatokkal tervezi, hogy kábelt épít az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/06/19/haboru-orosz-ukran-konfliktus-geopolitika-eszaki-sark/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Már felcsillant a remény a gázválság megoldására, de még rosszabb lett a helyzet

Már felcsillant a remény a gázválság megoldására, de még rosszabb lett a helyzet

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az Egyesült Államok most először szállít több földgázt Európába LNG-s tartályhajókon, …