2021. március 9., keddMa Franciska napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.03.09. Franciska Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ha nem muszáj, nem tanul nyelvet a magyar

Hirdetés

Ha nem muszáj, nem tanul nyelvet a magyar

Meredeken zuhant tavaly a nyelvvizsgázók létszáma, és nem csupán a koronavírus miatt. Összehasonlítva a 2019-es és a 2020-as év adatait, egész pontosan 34 százalékos visszaesésről beszélhetünk az Oktatási Hivatal nyelvvizsgáztatási akkreditációs osztályának jelentése alapján.

Az Index által megkérdezett, hazai nyelvtanulással foglalkozó szervezetek vezetői szerint a nyelvvizsgakedv 2019-es stabilitását, majd tavalyi mélyrepülését alapvetően négy tényező okozza:

  • egyre kevesebben felvételiznek a hazai felsőoktatásba;
  • mégsem lett kötelező a nyelvvizsga a felvételihez;
  • a járványhelyzet;
  • a nagy 2020-as diplomamentés. 

Egyre kevesebben felvételiznek a hazai felsőoktatásba

2020-ban 91,4 ezren jelentkeztek a hazai felsőoktatásba, ez megközelítőleg húszszázalékos csökkenés az előző év felvételi adataihoz képest. Mindez egyúttal negatív rekordot is jelent a területen, utoljára 2001-ben volt ilyen alacsony a magyar felsőoktatásba jelentkezők száma – mutatják az Oktatási Hivatal összesítései.

Hirdetés

Mindez ugyanúgy megmutatkozott a nyelvtanfolyamra beiratkozók és a nyelvvizsgázók arányában is. Részben mert egyáltalán nem tanulunk tovább, a külföldi egyetemeken, főiskolákon szerencsét próbálóknak pedig jellemzően nem az itthon akkreditált nyelvvizsgákra van szükségük

– mondta el az Indexnek Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke, egyben a Euroexam International vizsgaközpont vezetője.

Kapcsolódó

Külföldi továbbtanulás a Brexit után: Hollandia és Írország az új sláger

Túl a Brexiten könnyen előfordulhat, hogy az EU-ból érkezőknek a következő tanévtől kétszer-háromszor annyiba kerülnek az egyetemi, főiskolai képzések az Egyesült Királyáságban, mint korábban.

Mégsem lett kötelező a nyelvvizsga a felvételihez

Egyfelől a kormány 2019 végén váratlanul visszatáncolt, miután éveken át, 2014-től folyamatosan lengette, hogy 2020-tól csupán azok a középiskolát végzett diákok nyerhetnek bebocsátást a magyar felsőoktatásba, akiknek van legalább egy államilag akkreditált középfokú nyelvvizsgájuk.

Végül a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium a HÖOK-kal és más oktatási szervezetekkel folytatott tárgyalásai után 2019 novemberében jelentette be, hogy

mégsem lesz egyetemi, főiskolai felvételi követelmény a sikeres nyelvvizsgával igazolt nyelvismeret.

(Ettől még a döntés nem azt jelenti, hogy bátran dobjon el mindent, aki a közeljövőben célozza meg a felsőoktatást. A megszerzett nyelvvizsga továbbra is értékes pluszpontokat hoz a diákoknak a felvételin, függően annak számától és szintjétől, legfeljebb 40 pontig.)

Bezuhanó […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/01/22/nyelvvizsga_koronavirus_nyelvtanfolyam/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Angliában fogja gyártani elektromos autóit az Aston Martin

Angliában fogja gyártani elektromos autóit az Aston Martin

Angliában és Walesben fogja gyártani elektromos modelljeit 2025-től az Aston Martin luxusautó-gyártó vállalat. Fotó: Bloomberg …