2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ha nem lenne elég a háború, az európai hőség is az élelmiszerválságnak dolgozik

Hirdetés

Ha nem lenne elég a háború, az európai hőség is az élelmiszerválságnak dolgozik

A Franciaországban és Spanyolországban a száraz tavaszt követően a kivételesen korai hőhullám tovább árthat a búzatermésnek, bár a hőmérséklet várható enyhülése, valamint a várt záporok enyhíthetik a károkat – mondták elemzők és termelők. A terméshozamok bármilyen visszaesése aggodalomra adhat okot a piacon, amely az ukrajnai ellátás háborús zavarainak ellensúlyozására törekszik.

A legtöbb elemző az Európai Unió idei búzatermésének csökkenésével számolt, miután 2021-ben rekordtermést értek el Romániában és Bulgáriában, és a száraz tavaszt követően a legnagyobb termelő Franciaországban is.

Hirdetés

Franciaországban a hőmérséklet csütörtökön helyenként elérte a 40 Celsius-fokot, megközelítve a Spanyolországban az elmúlt héten mért szintet.

„Ez egy extra kockázatot jelent, tekintve, hogy egy száraz tavaszból jövünk” – mondta Aurelien Blary, a Strategie Grains terményelemzője a Reutersnek, aki szerint a terméspotenciál további csökkenésére számíthatunk.

Az elemzők 33-34 millió tonnára prognosztizálják Franciaország lágybúza-termését, a durum kivételével, ami a tavalyi 35,5 millió tonnához képest csökken, mivel kevesebb vetéssel és vegyes terméspotenciállal számolnak. A vasárnaptól enyhülő hőhullám a legnagyobb veszélyt Közép-Franciaországban jelentette, ahol a növények a végső érési szakaszban vannak.

A kánikula súlyosbíthatja az idei búzatermés várható visszaesését […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/06/21/ha-nem-lenne-eleg-a-haboru-az-europai-hoseg-is-az-elelmiszervalsagnak-dolgozik/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van egy ország, ahol már aranyérmékre váltanak az infláció miatt

Van egy ország, ahol már aranyérmékre váltanak az infláció miatt

A több évtizedes gazdasági válsággal és a 2006 óta hiperinflációval küzdő Zimbabwéban ugyanis épp erre …