2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ha lecseng a járvány, elönti a szemét a fővárosi utcákat?

Hirdetés

Ha lecseng a járvány, elönti a szemét a fővárosi utcákat?

Még az év elején derült ki, bár a probléma súlyosságához mérten kis lángot kapott, hogy a kormányzati elvonások hatására csaknem 1,9 milliárd forinttal kevesebbet költhet a főváros köztisztaságra. Az Index az FKF-től megtudta,

mindez tömeges köztéri kukaleszerelést jelent szerte Budapesten, érintve az összes kerületet, és legfőképpen azok lakóit.

Hirdetés

A Karácsony Gergely vezette városháza a korábbi több mint 11 ezerhez képest idén csak közel negyedével kevesebb utcai hulladékgyűjtő edény üzemeltetését tudta megrendelni. (Az FKF Nonprofit Zrt. a köztéri hulladékgyűjtők üzemeltetését a Fővárosi Önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés részeként végzi.)

Mint a köztisztasági vállalat állítja, az előállt helyzet ellenére igyekeztek a lehető legkíméletesebben, a helyi sajátosságokat figyelembe véve eltávolítani a kukákat, hogy minél kevésbé szenvedjük meg a kényszerű kukaleszerelés hatásait, és még az alacsonyabb költségek mellett is valamelyest tisztaság uralkodjon Budapesten.

Az Index megkérdezett jó néhány fővárosi önkormányzatot, hogy ők mindezt hogyan élik meg, kukák hiányában mennyiben tudnak urai lenni a köztéri szeméthelyzetnek.

A kérdés pedig egyre égetőbbé válik, mert az egyre magasabb szintű átoltottsággal lecsengő járványhelyzetben egyre többen és többet mozdulnak ki otthonról, és ezzel együtt – jó esetben – sűrűbben használják a köztéri hulladékgyűjtőket.

205 köztéri kukával kevesebb Újpesten

„Sok bejelentést kaptunk a leszerelt közterületi szemetesek miatt. A lakosság nem érti, miért távolították el a hulladékgyűjtőket, szeretnék, hogy visszakerülnének a helyükre. Az igényt jeleztük az FKF felé, kértük, hogy helyezzék vissza a lakók által kifogásolt helyszínekre a köztéri szemeteskosarakat, de elutasító választ kaptunk” – válaszolta az Index megkeresésére Újpest Önkormányzata, hogy áll náluk a szeméthelyzet.

A kerület vezetése azt is elárulta, az őket érintő kukaleszerelés nem kímélte még az olyan helyi nagy forgalmú utak mentét sem, mint például az Árpád út, a Fóti út, vagy éppen a Váci út.

Az FKF fenntartásában eddig Újpesten összesen 684 darab közterületi hulladékgyűjtő volt, jelenleg is zajlanak a leszerelési munkálatok. Végül 479 darab FKF-es hulladékgyűjtő marad a kerületben, amely az önkormányzat megítélése szerint lesz elég valószínűleg a IV. kerületben keletkező utcai szemétmennyiség menedzselésére – közölte az önkormányzat.

BJASZ20120501037

Fotó: Jászai Csaba

Mindeközben saját hatáskörben Újpest Önkormányzata az Újpesti Városgondnokság által 1353 parki szemeteskosarat tart fenn, éves szinten hozzávetőlegesen 111 millió forintból.

Hegyvidéken inkább a kommunális hulladékkal van a baj

„Nem nőttek számottevően az önkormányzatunkhoz érkező, köztéri kukák csökkenéséhez kötődő panaszok, bejelentések. A lakók többnyire a szelektív hulladékgyűjtők túltelítettségét, a konténerek környezetének szennyezettségét emelik ki. A legnagyobb nehézséget továbbra is a közterületeinken szabálytalanul elhelyezett kommunális, építési és zöldhulladék folyamatos kezelése jelenti” – közölte az Indexszel a XII. kerület vezetése.

Hozzáteszik, a Hegyvidéki Önkormányzat a kerületben kizárólag a zöldfelületek közvetlen környezetében, jellemzően az önkormányzati fenntartású parkokban helyez el hulladékgyűjtőket. Jelenleg több mint 200 kukát üzemeltetnek, amelyek száma attól függően változik, hogy az adott területen mennyi szemét keletkezik.

A Hegyvidéki Önkormányzat megítélése szerint az ő parkjaik hulladékgyűjtőkkel megfelelően ellátottak, egyéb közterületen, az utak mentén pedig az FKF Zrt. helyezi ki és üzemelteti a kukákat. Arról viszont, hogy a köztisztasági vállalat […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/05/14/hulladekgyujtes-kukaleszereles-budapest/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Snackeket vontak ki a forgalomból

Visszahívtak a forgalomból egyes Eat Real snack terméket, miután a csomagoláson nem jelölt allergént, tejet …