2022. október 7., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.07. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ha a Baltikum megfagy, az Európát is halálra ítélheti

Hirdetés

Ha a Baltikum megfagy, az Európát is halálra ítélheti

A napokban egyre világosabb lett: Európához hasonlóan a balti államok is egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, ahogy baljósan közelednek a hidegebb hónapok. A balti gázpiac nyolc évvel ezelőtt még teljes mértékben Oroszországtól függött, és 2021-ben is a régió 5,6 milliárd köbméteres gázszükségletének a 75 százalékát az orosz import adta. Aztán az orosz–ukrán háború kirobbanását követően azonnal leszögezték a régió országai, hogy nem akarnak tovább orosz gázt importálni.

Az Oxford Institute for Energy Studies most egy tanulmányában azt vizsgálta, hogy ez mennyire lehetséges, illetve hogy milyen megoldási lehetőségek állnak a balti államok rendelkezésére. A kutatás megfelelő példát állít arra európai szinten is, hogy ha a politikai akarat ellentmondást nem tűrően meg is van, a vezetékes orosz gáz leállítása borzasztó nehezen kivitelezhető. A kutatók külön kitértek arra, hogy valamilyen párhuzamot vonjanak az európai és a balti piac között. Bár a balti régiónak sokkal kisebb mennyiséget kell helyettesíteni, a kiszolgáltatottságuk viszont nagyobb. Ám jól látható, hogy az elsőnek jól hangzó tervek mára megkérdőjeleződnek a földrajzi adottságok miatt.

A szovjet múlt fogságában

A balti államok és Finnország hagyományosan és szinte kizárólag az orosz gázszállításra támaszkodtak. A gázigényük ilyen téren történő kielégítése még a szovjet korszakból származik – hasonlóan a kelet-európai országokhoz –, a területet teljesen befonja az orosz gázvezeték-hálózat, és 2014-ig kizárólag Vlagyimir Putyin aláírása indította meg a gázszállítást ezen országok számára. Azóta sem jobb a helyzet. A külső piaccal egyetlen más kapcsolatuk van: az újonnan épített, évi 2,4 milliárd m³ kapacitással rendelkező gázvezeték, a GIPL (Gas Interconnector Poland-Lituania), ami Lengyelországgal való kapcsolatot tesz lehetővé. A GIPL 2022. május 1-jén kezdte meg részleges üzemelését, a teljes körű üzembe helyezés pedig októberre várható.

Hirdetés

Észtország, Lettország és Finnország 2020-ban egységes gázpiacot alakított ki, és egységes tarifákat hoztak létre.

2021 novemberében tárgyalások folytak arról, hogy Litvániát is hozzáadják az egységes piachoz, ám erre a csatlakozásra eddig nem került sor. Amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, az összes ország szinte habozás nélkül bejelentette, hogy amint tudják, kivezetik az orosz gázt.

  • Litvánia már március elején leállította az orosz LNG-behozatalt, majd a vezetékesgáz-importot, emellett leállította az orosz kőolaj vásárlását és a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/09/20/gazellatas-energia-veszhelyzet-energiavalsag-balti-allamok-europai-unio-arampiac-foldgaz-nyersanyagellatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Nemzetközi Valutaalap szerint jövőre mindenki vesztes lesz

Krisztalina Georgieva az IMF vezetője bemutatta, hogy az idei évi globális gazdasági növekedésre vonatkozó becslésen …