2022. május 25., szerdaMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
2022.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Gázembargó: feláldozzuk Európa gazdaságát Ukrajnáért?

Hirdetés

Gázembargó: feláldozzuk Európa gazdaságát Ukrajnáért?

A gáz már korábban is a szankciókról szóló viták középpontjában állt, Lengyelország és a balti államok már a háború kirobbanása óta szorgalmazzák az orosz szállítások csökkentését. Németország és Magyarország ebben a kérdésben még nehezebb helyzetben van.

Természetesen a gázembargó bevezetése lehet a következő lépés. Ez egy szükséges szankció, ha véget akarunk vetni ennek a háborúnak

– nyilatkozta Adam Guibourgé-Czetwertyński, Lengyelország klíma- és környezetvédelmi miniszterhelyettese. Egy neve elhallgatását kérő uniós diplomata szerint nem az a kérdés, hogy megtesszük-e, hanem az, hogy mikor lépjük ezt meg.

A gázembargóval kapcsolatosan az mindenképpen fordulópont volt, amikor Putyin úgy döntött, hogy két uniós országot is elvág az orosz gáztól, mert Moszkva szerint ezen országok nem voltak hajlandók rubelben fizetni. A Kreml akkor arra is figyelmeztetett, hogy más uniós országok lehetnek a következők.

Hirdetés

Brüsszel már bejelentette, hogy az év végéig kétharmadával fogja csökkenti az orosz gázkitettségét, öt éven belül pedig teljesen leállítja a szállításokat. Ha a közeljövőben mégis keményen szankcionálják ezt az orosz nyersanyagot is, akkor ennél valószínűleg még gyorsabb ütemtervet fognak előírni. Az Index a gázpiacról korábban már több elemzőt is megkérdezett.

A gázpiac nem rugalmas: csak nekünk tudnak eladni, és mi csak tőlük tudunk venni

– nyilatkozta a lapunknak a héten Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője. Gaál Gellért, a Concorde energetikai szakértője szerint „földgázimport terén 55 százalékos a kitettsége Németországnak Oroszország felé, a teljes német földgáz 95 százalékát pedig importálja Berlin, tehát gyakorlatilag nincs is saját kitermelése. Mindenképpen építenie kell majd LNG-terminált, hogy a függőséget csökkenteni tudja” – az adatok a háborút megelőző időszakra vonatkoznak.

A kérdés most már tisztább, mint Putyin hétfői vörös szőnyege lesz:

feláldozzuk-e az Európai gazdaságot Ukrajnáért?

Hiszen a hatodik szankciós csomag után minél inkább ütni próbálja az EU Putyint, annál inkább azt kockáztatja, hogy saját magának okoz komoly károkat. Egyébként évtizedek álltak a rendelkezésünkre – Magyaroroszágnak is –, hogy európai szinten diverzifikáljuk az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/05/07/haboru-orosz-ukran-konfliktus-embargo-foldgaz-energiaforrasok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csökkent a kőolaj ára

Csökkent a kőolaj ára

A kínai hatóságok által bejelentett gazdaságtámogató intézkedések, köztük a vállalatok adókedvezményei és az autóvásárlások adócsökkentése szakértők …