2023. május 30., keddMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Fontos fejlemények érkeztek az otthonfelújítási támogatásokról

Hirdetés

Fontos fejlemények érkeztek az otthonfelújítási támogatásokról

„A kormány az otthonfelújítási program 2021-es kezdete óta 295 ezer család otthonának felújítását támogatta összesen több mint 620 milliárd forinttal” – közölte az Index érdeklődésére a Magyar Államkincstár (MÁK).

A lapunknak küldött válaszból az is kiderült, hogy a két évre meghirdetett program tavaly december 31-i határidejének lezárulta előtt kiugró mennyiségű, több mint 100 ezer igénylés érkezett a MÁK-hoz, amely megnövelt létszámmal, folyamatosan végzi a kérelmek elbírálását.

A tájékoztatás alapján egyértelművé vált, az apparátus továbbra is nagy erőkkel dolgozik azon, hogy utolérje magát az otthonfelújítási támogatási igények feldolgozásában, illetve kedvező elbírálás esetén a benyújtott pályázati anyag alapján a visszajáró összeg kifizetésében.

Hirdetés

Sokan várják még a kifizetést

A jelek szerint a munka folyamatos, hiszen január végén a kincstár még 250 ezer családról és 523 milliárd forint folyósításáról adott számot, vagyis az azóta eltelt szűk két hónapban ez alapján mintegy 45 ezer háztartásnak folyósítottak együttesen hozzávetőleg 97 milliárd forintot. Ahogy azt a MÁK eredetileg is vállalta:

a támogatói okirat kiállítását követő 5 napon belül továbbra is minden arra jogosult igénylőnek kiutalják az otthonfelújítási támogatást.

Mint ismert, a programban a családok az otthonfelújítási munkájukhoz legfeljebb 3 millió forintos támogatást kaphattak. Az átlagos támogatási összeg az államkincstár legfrissebb, az Index megkeresésére közölt adatok alapján meghaladja a 2,1 millió forintot. Mivel az elvégzett munkák után, az előírásoknak megfelelően benyújtott számlák összértékének az 50 százaléka jár vissza, a többség tehát a 6 millió forintos keretet nem maxolta ki, hanem a program keretében átlagosan 4,2 milliós felújítást végzett el.

Nyílászárók, szigetelés, tetőcsere

Több kutatás is készült arról, ki hogyan élt a lehetőséggel. A Piramis Építőház Kft. tavaly nyári felmérése szerint a válaszadók csaknem 100 százaléka több terület fejlesztésére fordította a támogatást, amelyet sokan

  • a homlokzati nyílászárók cseréjéhez,
  • homlokzati szigeteléshez,
  • illetve a tető korszerűsítéséhez vettek igénybe.

A klíma a válaszadók mintegy harmadánál fordult elő, akárcsak a gépészeti fejlesztések (például: szivattyú, kazántelepítés). A sor végén a kerítés, a terasz és az erkély felújítása, korszerűsítése szerepelt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/03/22/ingatlan-otthonfelujitas-tamogatas-energiahatekonysag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ha már ütköznie kell, nyugdíjassal ütközzön!

Ha már ütköznie kell, nyugdíjassal ütközzön!

Az Európai Unió új szabályozást készít elő, amelynek értelmében egységesen szigorúbb szabályok mellett tarthatnák meg …