2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Földgázellátás: a déli vezeték leállása mellett is folyamatos lesz a gázellátás

Hirdetés

Földgázellátás: a déli vezeték leállása mellett is folyamatos lesz a gázellátás

A magyar földgázpiac április eleje óta a betárolásra koncentrál, az ország gázellátása jelenleg az Ukrajnában zajló háború ellenére is zavartalan, az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat, amelyek Szerbia (Kiskundorozsma) és Ausztria (Mosonmagyaróvár) felől érkeznek – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön az MTI-vel.

A bejelentés jelentőségét az adja, hogy a Gazprom bejelentette, hogy e hét keddtől egy hétre leállítja a szállítást a Török Áramlat nevű gázvezetéken. A tranzitvonal kapacitásnak nagyjából fele érkezik Magyarország fele, innen fedezik az ország gázigényének közel harmadát.

A Gazprom nemcsak a Török Áramlatot kapcsolta le – állítólag ideiglenesen –, de az Északi Áramlat 1. vezeték esetében is 50 százalékkal csökkentette a szállított mennyiséget. Emiatt például múlt szerda óta Franciaországba egyáltalán nem érkezett orosz gáz, de Németország és Olaszország esetében is jelentősen visszaesett a kapott gázmennyiség.

A MEKH most jelezte, hogy a háború kitörése nem változtatta meg jelentősen a határponti beszállításokat és ezzel a magyarországi beszállítást. A szerb-magyar határon 2021 őszén üzembe helyezték az új Török Áramlat vezeték határátlépési pontját, így október 1-től a hosszú távú földgázellátási szerződésben meghatározott fő betáplálási pont áttevődött az ukrán határról. A szerb határponton kívül, Ausztria irányából folyamatos, közel a teljes kapacitást lefedő beszállítás tapasztalható, ezen kívül kisebb mennyiségek jönnek Horvátország felől és rendelkezésre áll a hazai termelés is.

Hirdetés

Zajlik a gázbetárolás

Az energiahivatal jelezte, hogy a Török Áramlat ideiglenes leállítása miatt a betárolás intenzitása várhatóan alacsonyabb lesz, de a felhasználók ellátása ebben az időszakban is zavartalan lesz.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/06/23/mekh-torok-aramlat-gazellatas-magyarorszag-gaztarolas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van egy ország, ahol már aranyérmékre váltanak az infláció miatt

Van egy ország, ahol már aranyérmékre váltanak az infláció miatt

A több évtizedes gazdasági válsággal és a 2006 óta hiperinflációval küzdő Zimbabwéban ugyanis épp erre …