2023. február 3., péntekMa Balázs napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.02.03. Balázs Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Fokozatosan kivezetné az árstopokat a VOSZ is

Hirdetés

Fokozatosan kivezetné az árstopokat a VOSZ is

Mint azt korábban megírtuk, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kedden arról beszélt az ATV-ben, hogy folyamatosan egyeztet az árstopok életszerűségéről, betarthatóságáról és esetleges kivezetéséről a kormánnyal. Szerdán a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) közleményében arról foglalt állást, hogy „meg kellene tervezni az élelmiszerekre érvényes árstopok kivezetését”.

Az érdekképviselet szerint az árbefagyasztások feloldása az infláció remélt csökkenésével párhuzamosan, fokozatosan történhetne meg a lakosság és a gazdasági szereplők teherbíró képességét figyelembe véve. Erre a szervezet szerint várhatóan tavasz végétől, nyár elejétől nyílik lehetőség.

A VOSZ az álláspontját azzal indokolta, hogy az árstopok a piaci folyamatok durva korlátozását jelentik, így csak átmeneti intézkedések lehetnek, és addig maradhatnak fenn, amíg az felétlenül indokolt. A normál piaci körülmények visszaállítása az élelmiszereknél hozzájárulna az ellátási láncok megfelelő működéséhez, vagyis ahhoz, hogy a magyar élelmiszeripari cégek ne veszítsenek itthon piacot.

Hirdetés

Szerintük a tavalyi, több ezer boltot érintő bezárási hullám nem írható kizárólag az árstopok kontójára, a boltbezárásokhoz hozzájárult az energiaválság, a munkaerőköltségek megugrása és az ágazati különadó is. Ebből következik, hogy az árstopok feloldása önmagában nem oldja meg a bolti kiskereskedelem problémáit, de hozzájárul azok csillapításához.

A kistelepülési boltok vissza nem térítendő támogatást kaptak működésük fenntartásához. Az ehhez hasonló támogatásokat továbbra is biztosítani kell, különösen azokon a területeken működő boltoknak, ahol a bolti kiskereskedelem fennmaradása, illetve a lakosság ellátása veszélybe kerülhet – vélekedett a VOSZ.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230118_vallalkozok_arstop_elelmiszeripar#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dimenziót ugrottunk, megérkeztünk a drága élelmiszerek világába

Dimenziót ugrottunk, megérkeztünk a drága élelmiszerek világába

A várakozásoknak megfelelően ugyan csökkent, de csak elenyésző mértékben a Takarék AgrárTrend Index értéke 2022 …