2023. szeptember 22., péntekMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
2023.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Fény derült a Varga Mihály és Matolcsy György közti legnagyobb különbségre

Fény derült a Varga Mihály és Matolcsy György közti legnagyobb különbségre

Mint ismert, a legutóbbi kamatdöntő ülésen két döntés született: a kamatfolyosó felső szélét 100 bázisponttal csökkentették, illetve szintén 100 bázisponttal, 17 százalékra korrigálta vissza a jegybanki egynapos betét kamatát. Rendhagyó módon nem Virág Barnabás alelnök, hanem Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke ismertette a döntés hátterét a keddi sajtótájékoztatón. Itt kapott hideget-meleget a kormány.

Ugyanakkor Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető elemzője szerint a jegybank elnöke igyekezett egy megértést szolgáló összképet adni, „egzakt módon összefoglalta az elmúlt időszak kihívásait, a jelenlegi legnagyobb problémát és az előttünk álló feladatokat” – emelte ki az Index kérdéseire.

Egy józan és hűvös helyzetértékelés hangzott el. Kimondottan üdítő, hogy a rövid távú kihívásain túl a közép- és hosszú táv is látókörbe kerül, és a jegybankelnök ismét azonosítja, hogy a versenyképesség és a termelékenység javításával lehet például az inflációs sérülékenységet csökkenteni.

Az elemző azt is hozzátette: az elképzelések nem esnek távol a kormányzat jövőbeli terveitől, esetlegesen csak arról lehet szó, hogy más és más az eszköztár a gazdaság bővülésének előmozdítása kapcsán. Kiemelte, a piac és az elemzők jól ráéreztek az MNB várható lépésére, és aligha okozott nagyobb meglepetést mindaz, amit a jegybank kedden bejelentett. Ez nem azt jelenti, hogy a jegybank döntései nem képesek érdemi hatást kiváltani. Inkább az előzetes kommunikáció sikerességét mutatják.

Kritizálta a kormányt?

Matolcsy György kedden ismét olyan kijelentéseket tett, amelyekben nem nehéz kormánykritikus álláspontot felfedezni. Elhangzott például: a korábbi időszakban megfigyelhető „államháztartás romlása egy specifikus és sajnálatos magyar ok”, ami összeségében rendkívül magas inflációt eredményezett Magyarországon.

Továbbá hangot adott annak, hogy az amerikai bankválság azért nem gyűrűzött át Magyarországra, mert 2010 után megfelelő gazdaságpolitikát választottak, „majd később a 2013 utáni jegybanki politika felépítette és megerősítette a pénzügyi stabilitást”. Közismert: Matolcsy György 2010–2013 között szolgálta nemzetgazdasági miniszterként a második Orbán-kormányt, majd 2013. március 4-től a Magyar Nemzeti Bank elnöke lett.

Ám az is fontos, hogy a sajtótájékoztató a kormányzattal szemben megfogalmazott szakmai alapú ellenvéleményt tartalmazott leginkább, sőt a jegybank elnöke azt is kimondta, hogy a fiskális politika ma már konszolidációs pályán mozog.

Az elemzők többsége nem érzékelheti a jegybank kormánykritikus hangvételét, inkább arról lehet szó, hogy a monetáris és fiskális politika eszközrendszere eltérő, ez pedig egy valódi szakmai vita. A legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó megjegyzés az ársapkák kérdésköre volt, de ez igazából ma már egy örökzöld vitának számít. Annak idején a hetvenes években Richard Nixon vezetett be Amerikában ársapkákat, és nyomban bírálták is érte. Ma is gyakran olvasni olyan írásokat, melyekben az 50 évvel ezelőtti intézkedés értelmét – vagy éppenséggel értelmetlenségét – keresik.

Pásztor Szabolcs hozzátette: a jegybank elnöke hosszú ideje a pénzügyi fegyelem legnagyobb védelmezője, és a jövőben is a költségvetés egyensúlya és a fenntartható államadóssági pálya mellett kardoskodik majd. „Felzárkózás, kilábalás csak pénzügyi egyensúly mellett lehetséges” – húzta alá. 

Az elemző szerint ezt jól tudja a kormányzat is: a pandémiával kezdődő évtizedek elején sem engedte a fenntarthatatlan tartományba a pénzügyeket, és folyamatosan igyekszik úgy lendületben tartani a gazdaságot, hogy közben óvakodik a már kóros szintű túlköltekezéstől. Azt sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a koronavírus-járvány és a háború kihívásai külső tényezők, állandó lépéskényszerbe hozzák a döntéshozókat.

Matolcsy György

Matolcsy György

Fotó: Kovács Attila / MTI

nem endogén (belső) fiskális és monetáris politikai hibákról van szó, hanem a külső körülményekre adott folyamatos válaszokról.

Lényeges szempont még az is, hogy a 2010-es […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/05/29/matolcsy-gyorgy-varga-mihaly-gazdasagpolitika-mnb-recesszio-monetaris-politika-fiskalis-politika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Majdnem agyonverték őket Alsózsolcán, most válaszokat akarnak adni

Majdnem agyonverték őket Alsózsolcán, most válaszokat akarnak adni

„Mi, az Andrada tulajdonosai és vezetése, teljes mértékben értjük és komolyan vesszük az akkumulátor-újrahasznosítási technológiák keltette …