2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Félmilliárdos számlagyárra csapott le a NAV, kriptovalutát és kábítószert is találtak

Hirdetés

Félmilliárdos számlagyárra csapott le a NAV, kriptovalutát és kábítószert is találtak

A költségvetést több mint félmilliárd forinttal megkárosító számlagyárat számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – derült ki a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóközleményéből. Az akció során a nyomozók és a NAV bevetési egységének kommandósai 30 helyszínen csaptak le a bűnszervezet tagjaira.

A gyanú szerint a szervezet azért működtetett számlagyárként funkcionáló céghálózatot, hogy a fiktív számlákkal a valós tevékenységük után fizetendő adót jogosulatlanul csökkentsék. A kibocsátott számlák részben vasútvonalakhoz kapcsolódó építési és szerelési munkákról és más tevékenységekről, például számítástechnikai szolgáltatások nyújtásáról szóltak.

A bűncselekmények haszonélvezői jó nevű cégek magas státuszú cégvezetői voltak a közlemény szerint, a fiktív számlákért cserébe pedig jelentős pénzösszegek kerültek a bűnszervezethez. Az elkövetők az így megszerzett vagyont ingatlanokban, kriptovalutában és készpénzben tartották.

Hirdetés

A pénzügyőrök az ingatlanokat zár alá vették, és készpénzt, bankszámlákat és valutát foglaltak le. A NAV speciális szaktudással rendelkező munkatársai a helyszíneken felkutatták a fizikális és virtuális kriptovaluta-pénztárcákat is, az azokon tárolt többféle kriptovalutát pedig a NAV az erre a célra létrehozott kriptovaluta-pénztárcájába helyezték.

A bűnszervezet két tagját a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt folytatott nyomozás során őrizetbe vették, a bíróság pedig elrendelte a letartóztatásukat. Összesen 21 gyanúsítottat hallgattak ki. A bűnszervezet több tagjánál kábítószerre is bukkantak, ellenük az illetékes rendőrkapitányságok büntetőeljárást indítottak.

2024.05.03 – 3 K-ás bűnszervezet

Kriptovalutában, kábítószerben és készpénzben tartotta a vagyonát egy hazai bűnszervezet, amely több, mint félmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot kriptovalutában, készpénzben, ingatlanban, illetve lőfegyver-gyűjteményben halmozták fel. A nagyszabású akció során egyszerre 30 helyszínen csaptak le a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a MERKUR kommandósai és Bevetési Igazgatóság járőrei.

Borítóképünk illusztráció.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240503_szamlagyar-koltsegvetesi-csalas-kriptovaluta-kabitoszert-ingatlan-nav#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A cementiparon túl jó az együttműködés a német vállalatokkal

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden hivatalában fogadta a német Kelet-európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottságának (Ost Ausschuss) …